FINANTE-BANCI

Vasilescu, BNR: Romania are sansa la o crestere economica de 2% in 2013

21 mai 2013, ora 11:24 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
crestere-1-verde-mare.jpg
Romania are, in acest an, sansa sa inregistreze o crestere economica de 2%, cu 0,4 puncte procentuale peste prognoza, a declarat, marti, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Avem sansa, anul acesta, sa ajungem la o crestere de 2%, cu 0,4 puncte procentuale peste ce s-a prognozat. M-am uitat recent pe tabloul celor 33 de state pe care publica in fiecare trimestru Eurostat. Lucrurile sunt atat de dramatice la sfarsitul trimestrului I, incat Romania, cu PIB-ul ei de 0,7%, este in varful topului acestor 33 de tari, alaturi de America. Romania si America stau cel mai bine. America are sub 1%, ca si Romania", a spus Vasilescu.

Acesta a mentionat insa, ca se gandeste si la posibilitatea ca Romania sa nu fi trecut inca prin ce este mai rau.

"Intr-o lume in care asa planeaza stagnarea, daca nu chiar recesiunea, incep sa ma gandesc si la ce a spus domnul Friedman (George Friedman n.r.) ca Romania inca nu a trecut prin ce este mai rau. Doamne fereste sa aiba dreptate. O parte, cei care sunt in afara sistemului bancar, spun ca nu vom avea crestere pana cand nu va fi creditare, iar bancherii spun ca nu va fi creditare ca nu va fi crestere. Este o infundatura. Cred ca o conciliere sau o reconciliere intre aceste doua gandiri este absolut necesara", a explicat consilierul guvernatorului BNR, citat de Agerpres.Conform prognozei de iarna a Comisiei Nationale de Prognoza, Romania va inregistra anul acesta o crestere a Produsului Intern Brut de 1,6%, acesta urmand sa se situeze la 623,3 miliarde lei.

Produsul intern brut (PIB) in primul trimestru al acestui an a crescut cu 2,1% pe serie bruta fata de aceeasi perioada a anului trecut, si cu 0,5% comparativ cu trimestrul precedent, potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS).

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca BNR nu si-a modificat prognoza de crestere economica, dar ca personal crede ca daca va fi un an agricol bun, PIB-ul va urca cu mai mult de 1,6%.

Banca Comerciala Romania (BCR) a revizuit in urcare estimarea de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la 1,1% la 1,8%, mai mare decat cea prognizata de Comisia Europeana.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 14 Iulie 2020, 01:24
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter