- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alimentul cel mai căutat la nivel mondial. Importurile în Ucraina au explodat cu 700%

13 Mar, 21:27 • Cornel Ghimeșan
Războiul din Ucraina a produs în ultimul an multiple crize la nivel mondial. Pe lângă crizele financiare și energetice, oamenii au resimțit extrem de mult penuria alimentelor și a fructelor.
Alimentul cel mai căutat la nivel mondial. Importurile în Ucraina au explodat cu 700%

Alimentul cel mai căutat la nivel mondial. În prezent, analiștii spun că ceapa a devenit cel mai căutat aliment la nivel global în comerțul internațional cu legume, potrivit ziare.com.

Citește și Fermierii explică de ce se confruntă România cu criza cepei. „Acum, ceapa care e nouă pe piaţă, e produsă în sere şi costurile sunt mai mari”

Alimentul cel mai căutat la nivel mondial

La nivel global, prețul cepei a doborât recorduri istorice și continuă să crească. În Ucraina, unde culturile de ceapă au fost distruse de războiul lui Putin, a fost nevoie de o mărire substanțială a importurilor, de peste șapte ori, pentru a face față nevoilor populației, conform Fresh Plaza.

În același timp, foarte multe țări au introdus o interdicție de export, ceea ce a dezechilibrat și mai mult situația de pe piețele interne.

Piața globală a cepei a suferit schimbări majore în 2022, iar urmările acestora se vro resimți și în ani 2023-2024.

În topul cinci ai celor mai mari importatori  de ceapă se află Marea Britanie, care a înregistrat cea mai mare dinamică a importurilor, înregistrând o creștere a importurilor cu 59% sau 136 000 de tone pe an. În prezent, în Marea Britanie, există un deficit de legume și fructe în supermarketurile din întreaga țara, iar ceapa este unul dintre cele mai rare articole.

De asemenea, Coasta de Fildeș se află și ea în acest top. Livrările în această țară au crescut cu 5% pe parcursul anului. Japonia, Sri Lanka și Canada sunt următoarele în clasament – și-au crescut importurile cu 5%, 19% și, respectiv, 3%.

Mai mult, specialiștii recomandă că ar trebui să se acorde o atenție sporită  dinamicii pozitive a importurilor de ceapă în Indonezia (plus 55% sau 63 000 de tone) și Brazilia (plus 29% sau 34 000 de tone).

Și în România au apărut probleme în ceea ce privește aprovizionarea pieței cu ceapă. Statisticile din 2021, arată că țara noastră cultivă 16.000 de hectare de ceapă, fiind al 6-le producător din UE. Cu toate astea, importurile de ceapă au crescut în 2021 de 33 de ori.

Citește și Cu ce preț vor cumpăra românii ceapa. Petre Daea: „Le-am spus producătorilor că nu e în regulă”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult