- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANAR anunță că s-au finalizat procedurile de închiriere a suprafețelor de plajă. Valoarea stabilită este cu 50% mai mare față de suma de pornire

13 Apr, 16:39 • Constantin Cristina
Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), a stabilit chiria la peste 50% față de valoarea totală de pornire și 81% din suprafețele de plajă intrate în procedura de licitație au fost adjudecate.
ANAR anunță că s-au finalizat procedurile de închiriere a suprafețelor de plajă. Valoarea stabilită este cu 50% mai mare față de suma de pornire

Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) a anunțat în urma procedurii de închiriere a suprafețelor de plajă în baza Ordonanței nr.8/2023 stabilirea chiriei a acestora. Chiria se ridică la peste 50% mai mult față de valoarea inițială, a transmis economedia.ro.

Citește și: Se cere amenajarea plajelor de pe litoralul românesc! Ce soluții a propus Tanczos Barna în cadrul proiectului

ANAR anunță că s-au finalizat procedurile de închiriere a suprafețelor de plajă

ANAR a mai anunțat că 81% din sectoarele intrate în procedura de licitație au fost adjudecate. Așadar, chiria încasată de pe plajele închiriate vor fi investiți potrivit prevederilor legislative, precum: 50% va reprezenta venit la bugetul de stat, iar 50% vor fi bani investiți în dezvoltarea infrastructurii de gospodărire a apelor, mai ales pentru plaja Mării Negre.

ANAR, închiriere plaja
ANAR, închiriere plaja

De asemenea, administrația a menționat că va relua procedura de închiriere pentru sectoarele de plajă care nu au fost deocamdată atribuite, dar și pentru cele care au fost eliberate ulterior. Acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat.

Astfel, lucrările de lărgire a plajelor au reconfigurat sectoarele de nisip ce urmează să fie date în chirie. Ordonanța abordată de Ministerul Mediului reprezintă o derogare de la Codul Administrativ și Legea Apelor. Această derogare permite închirierea plajelor timp de doi ani, lucru care nu a fost posibil până acum, deoarece licitațiile nu au avut loc.

Constantin Cîrlan, operator privat de plajă, spune că Ministerul Mediului și Administrația Bazinală a Apelor Dobrogea-Litoral (ABADL) au decis să facă noi licitații pentru cele 200 de contracte care au expirat anul trecut, în loc să le prelungească, așa cum au solicitat agenții economici.

„Turiștii noștri vin pe litoral pentru plajă, în primul rând, și abia în secundar pentru un hotel, o atracție sau un restaurant anume. Din păcate, în sezonul 2023, turiștii litoralului românesc vor găsi plaje neamenajate, fără șezlonguri, umbrele, beach baruri și fără toalete – aceste facilități nu vor putea fi instalate și amenajate până la 1 Mai (dată fiind data extrem de întârziată a anunțării și derulării licitațiilor), iar după începerea sezonului orice astfel de activitate pe plajă este interzisă prin Lege”, a spus Corina Martin, secretar general Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) și președinte de onoare RESTO.

Alte articole: Peste 87 de milioane de euro blocați pe plaja din Eforie. Lucrările de extindere a plajei au fost sistate din cauza unei epave din mare