- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț de ultimă oră de la Guvern! Coaliția PNL-PSD a descoperit soluția care va debloca tranșa de 3 miliarde de euro din PNRR

14 Mar, 23:36 • Cornel Ghimeșan
Coaliția de guvernare a decis să abroge o Hotărâre de Guvern prin care va amâna scoaterea din funcțiune a unor capacități pe lignit, din cauza cărora Comisia Europeană a blocat temporar cea de-a doua cerere de plată a României din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Anunț de ultimă oră de la Guvern! Coaliția PNL-PSD a descoperit soluția care va debloca tranșa de 3 miliarde de euro din PNRR

Coaliția PNL-PSD a descoperit soluția care va debloca tranșa de 3 miliarde de euro din PNRR. Miza Guvernului României este aceea de a debloca tranșa a doua de bani din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde de euro, care este blocată de aproape trei luni de Bruxelles, iar un răspuns al Comisiei este așteptat pe 16 martie, potrivit Economedia.

Citește și Marcel Boloș țintește sus! Zeci de proiecte vor fi lansate pe 2023 „Avem de absorbit 6,3 miliarde de euro din PNRR în 2023”

Coaliția PNL-PSD a descoperit soluția care va debloca tranșa de 3 miliarde de euro din PNRR

Guvernul României a adoptat în decembrie 2022, o Hotărâre prin care putea amâna până la data de 1 octombrie 2023, scoaterea din exploatare a 660 MW de capacități de producere a energiei electrice pe bază.

Decizia a atras atenția Comisiei Europene care a transmis în data de 8 martie 2023, un comunicat prin care a solicitat abrogarea acestei prevederi, menționând că, în caz contrar, jalonul 114 din cadrul Cererii de plată 2 va fi considerat neîndeplinit, cu consecința de a nu acorda României plata a aproximativ 700 milioane euro.

Astfel, Ministerul Energiei a pus marți în dezbatere publică o Hotărâre de Guvern care abrogă Hotărârea adoptată în decembrie 2022.

În ceea ce privește cea de-a doua cerere de plată din PNRR, Comisia Europeană consideră că România are câteva restanțe: legea avertizorului de integritate, care transpune o directivă europeană într-un mod care, în interpretarea Comisiei, descurajează raportările anonime, decarbonizarea (problema închiderii minelor de cărbune), precum și anumite prevederi legate de pilonul doi de pensii (fără legătură cu reforma sistemului de pensii speciale).

De asemenea, coaliția de guvernare depus marți în Parlament un proiect de lege care ar modifica legea avertizorului de integritate. Aceasta  se va adapta cererilor Comisiei Europene, după ce versiunea inițială a legii descuraja raportările anonime privind actele de corupție și încălcările legii.

Modificarea la legea avertizorilor de integritate a fost votată în Plenul Senatului cu 80 de voturi „pentru”, niciun vot împotrivă şi 13 abţineri Trebuie menționat faptul că senatul este primă Cameră sesizată, astfel că proiectul merge la Camera Deputaţilor pentru votul final, transmite News.ro

 

Citește și Boloș: Centralele Rovinari și Turceni ar putea fi trecute în conservare pentru a primi banii restanți din PNRR

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult