- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț important pentru milioane de pensionari! Ministrul Marius Budăi a vorbit despre ce se întâmplă cu recalcularea celor aproape 5 milioane de pensii.

16 Oct, 13:26 • Gabriela Andreescu
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a declarat că a avut discuții cu reprezentanții Băncii Mondiale, care au apreciat în esenţă legea 127 şi mai ales formula de calcul, care rezolvă inechităţile
Anunț important pentru milioane de pensionari! Ministrul Marius Budăi a vorbit despre ce se întâmplă cu recalcularea celor aproape 5 milioane de pensii.

O delegaţie a Băncii Mondiale se află la Bucureşti pentru a discuta şi analiza modificările la legea pensiilor. Totul în contextul în care Guvernul a încheiat un acord de consultanţă cu Banca Mondială în valoare de 4 milioane de euro pentru reforma pensiilor. Ministrul Marius Budăi a vorbit la Romania TV despre discuțiile dintre reprezentanții organismului financiar internațional și oficialii români.

„Am avut discuţii foarte multe cu experţii Băncii Mondiale, care au apreciat în esenţă legea 127 şi mai ales formula de calcul, care rezolvă inechităţile. Plecăm de la acea formulă de calcul. Din analiză sunt câteva comentarii asupra unor prevederi din legea 127 şi lucrăm acum pentru îndreptarea lor. Dar în esenţă, aşa cum am spus noi cei de la PSD atunci când am acceptat să intrăm la guvernare, baza de plecare este legea 127. (…) Pe parcursul derulării acestei reforme şi acestui contract de asistenţă tehnică vă asigur că partenerii sociali vor fi parte în această discuţie”, a precizat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Statul român trebuie să aplice acest angajament din PNRR până în luna aprilie a anului viitor, care vizează reforma sistemului public de pensii.

Marius Budăi a anunțat noi modificări în sistemul de pensii

Conform spuselor ministrului Marius Budăi, aproximativ 5 milioane de pensii din România urmează să fie recalculate, iar punctual de plecare în recalcularea acestora va fi Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii.

Citește și: Marius Budăi: „S-a găsit sursa de finanţare pentru majorarea pensiilor”. Cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2023

Pe de altă parte, surse din Ministerul Muncii citate de bugetul.ro susţin că în calcul urmeaza să fie introdus şi acordul global, sporurile şi primele primite de angajaţi. Asta înseamnă automat că pensia va fi mult mai mare după această recalculare.

În acelaşi timp se doreşte a fi făcută o diferenţiere clară între pensia socială şi pensia contributivă pentru cei care au avut salarii mici. De exemplu, persoanele care au muncit peste 15 ani şi au contribuit la sistemul de pensii să primească o bonificaţie.

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult