- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aparatele electrice care consumă cel mai mult curent. Ustensila care îți dublează factura. Nimeni nu se gândește la el

03 Nov, 20:14 • Toma Anca
Aparatele electrice care consumă cel mai mult curent. Mulți se plâng de prețurile mari la energie electrică și de faptul că toate facturile au crescut. În aceste condiții, oamenii încearcă să facă economie, dar nu știu că anumite aparate, pe care le folosesc zilnic, consumă foarte mult. 
Aparatele electrice care consumă cel mai mult curent. Ustensila care îți dublează factura. Nimeni nu se gândește la el

Aparatele electrice care consumă cel mai mult curent. Luis Juanico, doctor în inginerie nucleară, a făcut o serie de teste asupra consumatorilor casnici și a descoperit că un aparat banal, pe care multe persoane îl folosesc, în special în sezonul rece, este cel care face ca factura să crească foarte multe.

Citește și: Electronicele și electrocasnicele vor avea o perioadă de garanție mai lungă

Aparatele electrice care consumă cel mai mult curent

Este vorba despre cuptorul electric. Acesta are o putere de aproximativ 3.000 de wați, însă există pe piață modele care consumă chiar și 10.000 de wați. Astfel că, fără să-și dea seama, multe persoane ajung să scoată bani mulți din portofel.

Pe locul doi între aparatele care consumă mult se află mașina de spălat haine. Acest aparat consumă în jur de 300 de wați la ciclul de spălare cu apă rece. Însă atunci când are nevoie de apă încălzită ajunge la o putere de 2.500-3.000 de wați.

La fel se întâmplă și în cazul mașinii de spălat vase, care funcționează tot timpul cu apă caldă, la o putere medie constantă de până la 3.000 de wați, ceea ce înseamnă o factură la curent considerabil mai mare.

Boilerul electric se află, la rândul său, în topul ierarhiei. Acesta are o putere de consum de până la 3.000 de wați. Pe de altă parte, persoanele care țin aerul condiționat în priză pornit pe 24°C consumă 2.000 de wați.

Totodată, prăjitorul electric consumă 2000 de wați, cafetiera și ibricul electric, 900 de wați, iar aparatele de făcut gofre au un consum de 800 de wați. Cât despre televizoarele cu LED, acestea consumă  50 sau 60 de wați, notează gândul.ro.

Românii vor electrocasnice smart, dar nu și le permit

România pe ultimul loc în clasamentrul pe Europa în ceea ce priveşte dotarea locuinţelor cu electrocasnice smart, arată o statistică a APPLiA, asociaţia producătorilor de electrocasnice din Europa.

Conform statistici citate, mai puţin de 1% dintre români au acasă şi folosesc astfel de produse, ponderea fiind similară cu cea din Portugalia, Cehia şi Irlanda. Spre comparaţie, în Germania ponderea e de peste 23%, iar în Marea Britanie se apropie de 20%.

Diferențele foarte mari între aceste procentaje se datorează mai multor factori. Statistica este influenţată de durata de folosinţă a electrocasnicelor în diferite ţări, puterea de cumpărare, educaţia şi gradul de dotare al locuinţelor cu astfel de articole.

De exemplu, România este o ţară cu putere de cumpărare mică, iar electrocasnicele sunt schimbate  cu o frecvență mai mică, durata de viaţă a produselor fiind mai mare decât în Germania.