- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

3000 de cetățeni ucraineni și-au găsit locuri de muncă în România. ANOFM, la ora bilanțului

06 May, 17:47 • Bumbeneci Diana
Aproape 3000 de cetățeni ucraineni și-au găsit locuri de muncă în România, conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Aceștia au obținut un job ca urmare a serviciilor de ocupare oferite de ANOFM.
3000 de cetățeni ucraineni și-au găsit locuri de muncă în România. ANOFM, la ora bilanțului

Conform ultimelor date ANOFM, aproape 3000 de cetățeni ucraineni și-au găsit locuri de muncă în România. Aceștia au ocupat atât funcții de conducere cât și funcții de execuție.

Bilanț ANOFM

Potrivit informațiilor furnizate de ANOFM, 22.165 cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere profesională și de mediere a muncii, în perioada 24.02.2022-29.04.2024.

„Cei mai mulți cetățeni ucraineni refugiați înregistrați în evidenţele AJOFM/AMOFM București au fost în judeţele: Constanța (5.381), București (5.153), Ilfov (1.800), Maramureș (1.444), Brașov (1.443), Suceava (849), Galați (812), Cluj (695), Iași (669), Sibiu (589), Timiș (538) etc.

Potrivit datelor oficiale, 2.993 cetățeni ucraineni au fost încadrați pe piața muncii ca urmare a serviciilor de ocupare oferite de ANOFM.

Meseriile cetăţenilor ucraineni care și-au găsit locuri de muncă sunt: ambalator manual; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet; ajutor bucătar; manipulant mărfuri; femeie de serviciu; lucrător bucătărie (spălător vase mari); lucrător comercial; muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide; muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; muncitor necalificat la spargerea și tăierea materialelor de construcții; îngrijitor clădiri; cameristă hotel; ajutor ospătar; montator subansamble; muncitor necalificat în industria confecțiilor; instructor-educator pentru activități de resocializare; îngrijitor spații hoteliere; funcționar administrativ; pedagog social; bucătar; manichiurist; educator specializat; operator introducere, validare și prelucrare date; etc”, anunță ANOFM.

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă au mai transmis că 54 de angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 5.791 locuri de muncă vacante disponibile și pentru aceste persoane.

ANOFM
ANOFM

„Domeniile de activitate pentru locurile de muncă vacante declarate de angajatori sunt: fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule; restaurante; fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp); fabricarea altor fire și cabluri electrice și electronice; fabricarea încalțămintei; lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale; activități de editare a altor produse de software; servicii de curierat; tăierea și rindeluirea lemnului; distribuția energiei electrice; fabricarea aparatelor de distribuție și control a electricității; fabricarea articolelor de ambalaj din material plastic; fabricarea altor piese si accesorii; fabricarea de mobilă n.c.a.; tăierea, fasonarea și finisarea pietrei; etc” se arată în comunicatul ANOFM.

Ai putea citi: Detectoare de fum gratuite pentru români. Lista județelor în care vor fi instalate cu prioritate

Așadar, cele mai multe locuri de muncă oferite de angajatori sunt pentru: muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; ambalator manual; confecționer-asamblor articole din textile; confecționer cablaje auto; cusător piese din piele și înlocuitori; ajutor ospătar; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet; programator; curier; muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide; lucrător bucătărie (spălător vase mari); muncitor necalificat în industria confecțiilor; muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; muncitor necalificat la spargerea și tăierea materialelor de construcții; cameristă hotel; etc.

Situația statistică prezentată se referă la perioada de la începutul conflictului armat din Ucraina și până în prezent.

ANOFM oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, formare profesională, servicii de asistență EURES.

Vezi și: Ce taxe vor plăti românii în 2025? Marcel Boloș: „O adevărată tragedie că ministrul Finanțelor a început să fie clarvăzător”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult