- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Au apărut primele cireșe românești la tarabele din București. De necrezut cât costă un kilogram în Piața Rahova

09 May, 23:08 • Claudia Simion
Unul dintre fructele preferate ale românilor se vinde cu un preț uriaș în piețele din București. Cireșele abia și-au făcut apariția în țara noastră, iar pofticioșii s-au înghesuit deja să cumpere, însă s-au răzgândit brusc când au văzut prețul.
Au apărut primele cireșe românești la tarabele din București. De necrezut cât costă un kilogram în Piața Rahova

Mulți români nici măcar nu-și permit nici măcar jumătate de kilogram, doar ca să-și potolească pofta. Primele cireșe din acest sezon găsite în piețe sunt aduse din Spania și Grecia.

Românii s-au plâns deja de cât de mult ar trebui să plătească pe un kilogram de cireșe, iar unii dintre ei au mărturisit că n-ar putea să cumpere nici măcar sâmburii. „Am 40 de ani de muncă şi 1.500 de lei pensie, nu îmi permit să cumpăr nici sâmburii”, a spus un pensionar. În același timp, un altul e optimist că poate vor mai scădea prețurile. „Deocamdată mai aşteptăm, poate mai scad preţurile”, a precizat clientul.

Citește și Românii nu-şi permit cireşe la 60 de lei kg: „Am 40 de ani de muncă şi 1.500 de lei pensie, nu pot să cumpăr nici sâmburii”

La o tarabă din Piața Băneasa un kilogram se vinde cu 160 de lei, iar în acest caz vorbim de cireșe mai mici aduse din Grecia. Cireșele mai mari costă 200 de lei. Într-o piață din Sibiu un kilogram de cireșe aduse din Spania costă în jur de 100 de lei. Cele mai ieftine cireșe din Grecia de până acum au fost găsite în Buzău, în Piața Centrală, unde un kilogram costă 60 de lei.

Cât costă un kilogram de cireșe românești în Piața Rahova din București

În Piața Rahova din București, spre exemplu, se vând deja cireșe românești, iar prețul pentru un kilogram este de 100 de lei. E o sumă uriașă pentru mulți doritori, însă e posibil ca pe măsură ce vor apărea cireșe românești în tot mai multe piețe prețurile să scadă.

Prețul cireșelor la poarta fermei vor fi, în medie, 15 lei pe kilogram în 2023, iar ce e peste această sumă e costul de producție pe lanțul de la fermier în piață sau marile magazine, spune Mairus Roman, pomicultor și fondator al Pepinierelor Roman.

Citește și Cireșele apar pe piață la un preț exorbitant! Câți bani trebuie să scoată românii din buzunare pentru un kilogram de fructe

„Anul acesta se pare că pomii pornesc un pic mai greu în vegetație, ceea ce nu este de rău deloc, în sensul că lunile februarie și martie au fost un pic mai reci. Estimăm că primul soi de cireșe care se maturează la noi în plantație și în condițiile pedoclimatice sau microclimatul din zona județului Ialomița, mai precis Coșereni, undeva în jurul datei de 20 mai, preconizăm că se va matura soiul Early Lory. Este unul dintre cele mai timpurii soiuri care se maturează în România și la noi în zonă în jurul datei de 20 mai, să zicem cel târziu 25 mai”, a declarat Ing. Marius Roman pentru Agrostrategia.

Tags: