- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Austria nu-și schimbă poziția. După ce Germania a declarat că „sprijină puternic” aderarea României la Schengen, Viena răspunde: „Este o dovadă clară că sistemul nu funcționează”

06 Apr, 21:45 • Lupu Alexandra
Austria rămâne contra aderării României în spațiul Schengen! Viena vine cu un răspuns, după ce Germania a confirmat că „sprijină puternic” statul român.
Austria nu-și schimbă poziția. După ce Germania a declarat că „sprijină puternic” aderarea României la Schengen, Viena răspunde: „Este o dovadă clară că sistemul nu funcționează”

Poziția Austriei este de neclintit, atunci când vine vorba despre intrarea României în  spațiul Schengen. Mai mult decât atât, ministrul austriac de Interne nu s-a putut abține și a ținut să ofere un răspuns public, după ce Germania a confirmat că „sprijină puternic” aderarea statului român, relatează profit.ro.

Austria este contra aderării României în Schengen

În urmă cu puțin timp, cancelarul Olaf Scholz a declarat că „sprijină puternic” aderarea României în spațiul Schengen. Cu toate acestea, ultimele informații arată că poziția Austriei este de neclintit: Gerhad Karner, ministrul austriac de Interne, afirmă în mai multe rânduri că răspunsul țării nu s-a schimbat, astfel, statul român încă nu primește aprobarea pentru a intra în spațiul european de liberă circulație.

„Sprijin cu putere această aderare și sper să aibă loc în acest an, am să spun acest lucru nu numai aici ci și în multe alte capitale, pentru a aproba acest pas.

România a îndeplinit toate condițiile și avem nevoie de granițe sigure și o abordare bună a migranților și refugiaților”, declara Scholz.

„Poziția Austriei nu s-a schimbat deloc. Libertatea de circulație în Uniunea Europeană va fi posibilă doar în cazul unei protecții robuste a granițelor exterioare”, răspunde Karner.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Românii, umiliţi încă o dată de Austria după scandalul Schengen. Scene incredibile pe aeroportul din Viena

Declarația ministrului de Interne vine drept un răspuns pentru afirmațiile cancelarului german Scholz, care a susținut în această săptămână că va insista pentru aderarea României în Schengen. Din acest punct de vedere, Karner nu a întârziat să spună că reprezentantul german este în contradicție.

„Este o contradicție la cancelarul german: dorește eliminarea controalelor la frontiera dintre România și Ungaria, dar Germania controlează în continuare granița cu Austria.

Este o dovadă clară că sistemul nu funcționează”, completează ministrul austriac de Interne.

Ziarul Kurier speculează că Scholz are interese legale de economia germană, având în vedere că România are o importanță aparte, de la izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina, în ceea ce privește exportul de cereale. Mai mult decât atât, statul român ocupă o poziție relevantă și dacă vorbim despre livrarea de arme pentru armata Kievului și centrului de mentenanță și logistică.

Schengen
Schengen

Iohannis a afirmat că România îndeplinește de aproape 12 ani condițiile necesare pentru a intra în spațiul european de liberă circulație. Președintele a precizat că speră ca răspunsul să fie unul pozitiv până la finalul anului.

„România a solicitat să devină parte a spațiului Schengen încă de acum 12 ani și a îndeplinit toate condițiile solicitate de aqui-ul Schengen. Acest lucru nu a fost posibil, fiindcă timp de mulți ani au existat foarte multe rețineri, în principal legate de statul de drept. Acel MCV a dat de gândit și am fost în situația bună de a putea încheia acest mecanism în toamna anului trecut.

Acest lucru a redat românilor speranța că va exista un vot pozitiv, afirmativ pentru acceptarea în Schengen. Din păcate, nu s-a întâmplat așa. În decembrie a avut loc un vot în Consiliul JAI în care Austria nu a fost de acord.

Acest vot negativ nu a fost un vot împotriva României, cum afirmă partea austriacă, ci a fost un vot care trebuie să atragă atenția migrației ilegale. Migrația această nu e o problemă în România. S-au organizat formate de discuții. A avut loc o întâlnire expres destinată migrației la Bruxelles.

S-au rezolvat unele teme și România a propus un proiect pilot care se va desfășura la granița României cu Serbia și va dovedi cum se poate gestiona problema migranților ilegali. Credem că problema aderării României la Schengen trebuie rezolvată în acest an. Unu fiindcă suntem pregătiți și doi pentru că anul viitor e an electoral.

Rămânem foarte conectați la problemă. România are un sprijin masiv din partea statelor membre ale UE și credem că, până la finalul acestui an, chestiunea poate fi rezolvată pozitiv”, a afirmat șeful statului.

Citește și: Președintele Austriei dă verdictul: „România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen”. Alexander Van der Bellen susține că respingerea statului român ar transmite un semnal greșit cetățenilor