- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bogdan Hossu face declarații cu privire la Noua Lege a Salarizării: „Nu va putea să fie aplicată decât cel mai devreme la 1 ianuarie 2025.”

21 Nov, 16:46 • Oprea Alina
Bogdan Hossu, liderul „Cartel Alfa” a făcut câteva declarații referitoare subiectului Noii Legi a Salarizării în decursul zilei de marți, la ședința de la Palatul Victoria. De asemenea, a fost prezent și Premierul Marcel Ciolacu care a avut consultări cu sindicatele și patronatele în cadrul Consiliului Național Tripartit!
Bogdan Hossu face declarații cu privire la Noua Lege a Salarizării: „Nu va putea să fie aplicată decât cel mai devreme la 1 ianuarie 2025.”

Premierul Marcel Ciolacu a avut consultări la Palatul Victoria, în decursul zilei de marți, cu sindicatele și patronatele în cadrul Consiliului Național Tripartit. Subiectele care au predominat au fost efectele noii legi a pensiilor, însă au fost discuții și asupra legii salarizării, conform celor comunicate de Bogdan Hossu, liderul sindicatului „Cartel Alfa”.

„Deci, de-a lungul vremii, ce s-a discutat este că termenul de finalizare a proiectului de act normativ pe legea salarizării este probabil martie-aprilie 2024. Conform prevederilor existente în cadrul legislativ, nu va putea să fie aplicată decât cel mai devreme la 1 ianuarie 2025.”, a comunicat Bogdan Hossu, conform gândul.

Termenul de finalizare al Executivului asupra noii legi a salarizării este estimat în martie – aprilie 2024. Această lege va produce efectele scontate, cel mai devreme, de la 1 ianuarie 2025, conform celor comunicate de Bogdan Hossu, liderul „Cartel Alfa”.

Ai putea fi interesat și de: Reacția unui manager al unui spital privat în legătură cu salarizarea medicilor. „Responsabilitatea unui medic este viața pacientului. Se aseamănă cu a lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu nu muncește cu ziua”

Bogdan Hossu despre măsurile până la Legea Salarizării

Bogdan Hossu a făcut câteva precizări cu privire la Noua Lege a Salarizării. Astfel că, se poartă anumite discuții sectoriale legate de aplicarea unor măsuri în cadrul învățământului preuniversitar, ca urmare a unui acord semnat de Guvern și sindicaliștii din educați, după greva din vară.

Totodată, foarte important de menționat este faptul că la momentul respectiv a fost semnat un memorandum pentru consolidarea garanțiilor guvernamentale cu privire la prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizare ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar.

„Legate de acest lucru sunt discuții sectoriale sau pe grupuri de sectoare legate de aplicarea unor, să spunem, măsuri tranzitorii, vezi cazul învățământului preuniversitar legate de acordul în urma grevei din astă-vară și care ar trebui, într-o formă sau alta, să facă obiectul uneifinalități pentru a fi aplicat de la 1 ianuarie, pentru că este termenul limită în care Guvernul poate să-l aplice ca atare.”, a completat Bogdan Hossu, potrivit sursei citate.

Amânarea salariului minim?

În cadrul discuțiilor purtate în Consiliul Național Tripartit, patronatele au venit cu propunerea, marți, ca ordonanța de urgență privind stabilirea salariului minim în construcții și agricultură să se aplice de la 1 iulie sau 1 octombrie, nu de la 1 ianuarie, preucum este prevăzut în OUG.

Bogdan Hossu
Bogdan Hossu

La ultimul Consiliul Tripartit de pe 25 octombrie, s-a stabilit ca salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcțiilor să fie de 4.582 lei lunar, pentru un program de lucru normal, iar pentru sectorul agricol și industria alimentară de 3.436 lei lunar.

„Deci, astăzi nu s-a discutat despre salariul minim, am ridicat problema că trebuie stabilit ce se întâmplă în 2024 cu salariul minim garantat în plată. Patronatele au venit cu propunerea să se aplice de la 1 iulie sau de la 1 octombrie. Legate de acest lucru, partea sindicală, evident, a susținut că ar trebui aplicat e la 01/01/2024 întrucât nivelul de trai este în scădere continuă.”, a concluzionat liderul „Cartel Alfa”, conform celei citate anterior.

Ai putea fi interesat și de: Ligia Deca, despre salariile directorilor de școli: Este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ

Urmărește Daily Business pe Google News