- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Brăileancă executată silit pentru 150.000 de euro, reprezentând un credit luat în numele ei de niște necunoscuți, în urmă cu 16 ani

16 Jun, 19:46 • Bocioacă Bianca
O femeie din Brăila trebuie să plătească 150.000 de euro pentru un credit luat în numele său de persoane necunoscute.
Brăileancă executată silit pentru 150.000 de euro, reprezentând un credit luat în numele ei de niște necunoscuți, în urmă cu 16 ani

Brăileanca este executată silit pentru suma de 150.000 de euro, sumă pe care nici măcar nu a împrumutat-o ea, numele său fiind folosit de persoane necunoscute. Contractul a fost întocmit în urmă cu 16 ani, pe când victima excrocheriei nici măcar nu era majoră.

Femeia trebuie să plătească acum suma uriașă, la 16 ani de la semnarea contractului, susține avocatul Adrian Cuculis. Banii au fost însușiți de autorii necunoscuți ai escrocheriei.

Credit luat pe numele unei minore

Pe vremea când documentul a fost semnat, victima avea numai 17 ani. Conform avocatului, banca nu mai există în prezent în România, iar creditarea unei persoane minore ridică semne de întrebare cu privire la controlul autorităților asupra activităților bancare.

Citește și: Credite bancare ipotecare mai scumpe. Ce se întâmplă cu ROBOR și IRCC

Nu este primul caz de acest fel, existând posibilitatea de a mai exista și alte credite luate pe numele unor minori.

„La distanță de 16 ani de la semnarea unui contract de credit în numele ei de către persoane necunoscute, o femeie din Brăila este executată silit pentru sume uriașe: 150.000 de euro. Nimic abstract până aici, însă dacă ne uităm în profunzime la contractul de credit vom observa că acel credit a fost acordat pe vremea când aceasta avea 17 ani și nu atinsese vârsta majoratului. De asemenea, nu aceasta a fost persoana care a semnat contractul și cu atât mai puțin nu a fost aceea care a ridicat banii.

Văzând pentru prima dată în carieră un credit dat unui minor de către O BANCĂ ce nu mai există în România, mă întreb câți minori mai sunt creditați și mai cu seamă cât de serios a fost și este controlul BNR”, susține avocatul Adrian Cuculis.

Citește și: Sondaj BNR. Românii evită din ce în ce mai mult să facă noi împrumuturi. Băncile au impus condiții de creditare mai dure în 2023

Tot în Brăila, o altă fraudă s-a petrecut, în numele unor persoane decedate. O femeie care lucrase timp de 11 ani ca profesor suplinitor a fost obligată de instanță să plătească, alături de părinții ei, 180.000 de lei către APIA, în contul ajutoarelor fincanciare primite pentru mai multe campanii agricole, pentru care depusese cotracte de arendare încheiate cu persoane decedate.

Curtea de Apel Galați a exonerat-o printr-o decizie definitivă în 8 iunie 2023, de acuzația de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a dus la obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în declarații, potrivit adevărul.ro.

Astfel, părinții acesteia sunt cei care vor trage ponoasele, fiind condamnați la câte doi ani de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere pentru aceeași faptă. Au fost scutiți de palata a 40.000 de euro către Agenția de Fonduri și Investiții Rurale, dar au fost obligați să restituie cei 180.000 de lei către APIA n contul ajutoarelor financiare primite pentru campaniile agricole din 2014, 2015, 2016 și 2017.