- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Burse elevi 2023-2024. Luni se anunţă listele finale cu elevii bursieri

26 Oct, 11:47 • Dobran Viorel
Burse elevi 2023-2024. Toate școlile vor trimite până luni, 30 octombrie, numărul elevilor care iau burse școlare, pe categorii, în anul 2023-2024, anunţă Ministerul Educaţiei.  
Burse elevi 2023-2024. Luni se anunţă listele finale cu elevii bursieri

Burse elevi 2023-2024. Elevii cu rezultate foarte bune la învăţătură, dar ci cei cu medii mai mic de 2 care profită de haosul din România Educată, ar trebui să primească primii bani din noul an şcolar în noiembrie. În aceste condiţii, Ministerul Educaţiei, care se roagă să obţină bani de salariile angajaţilor din fondul de rezervă al Guvernului, grăbeşte procedurile birocratice.

Ministerul Educației cere 9 miliarde de lei în plus, după ce a rămas fără bani pentru salariile profesorilor, burse și utilitățile școlilor

Până luni, 30 octombrie, la ora 12, toate școlile trebuie să trimită numărul de elevi care beneficiază de burse în anul școlar 2023-2024, potrivit informațiilor obținute de Edupedu.ro. Concret, școlile trebuie să comunice elevii cu bursa de excelență olimpică I, cu bursă de excelență olimpică II, cu bursă de merit, bursă socială, tehnologică și bursele pentru mamele minore, anunţă edupedu.ro. Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis inspectoratelor școlare lista elevilor care iau burse, pe lunile septembrie și octombrie, și sumele estimate pentru plata burselor, potrivit unei informări a Inspectoratului Școlar Județean Mureș. Prevederea se găsește în metodologia-cadru din 8 septembrie 2023 de acordare a burselor, ceea se ce aplică pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar.

 

Burse elevi 2023-2024. În noul an, ministerul acorda sase tipuri de burse pentru elevi:

1. Bursa de excelenta olimpica I  – intre 750 si 3000 de lei
2. Bursa de excelenta olimpica II – 700 de lei
3. Bursa de merit – 450 de lei
4. Bursa sociala – 300 de lei
5. Bursa pentru mame minore – 700 de lei
6. Bursa tehnologica – 300 de lei

Iată ce prevede adresa trimisă ieri școlilor de către Ministerul Educației: „În scopul de a avea o imagine precisă a categoriilor de beneficiari de burse pentru elevi în anul scolar 2023 – 2024, vă rugăm să ne comunicaţi până luni, 30 octombrie 2023, ora 12, numărul de beneficiari pe criteriile și subcriteriile prevăzute în Metodologia-cadru de acordare a burselor și în precizările ulterioare ale Ministerului Educației.

Burse elevi 2023-2024. Criteriile si subcriteriile urmărite sunt:

1. Pentru beneficiarii burselor de excelență olimpică I: premiul I; premiul Il; premiul Ill; mențiuni la olimpiadele internaționale.

2. Pentru beneficiarii burselor de excelență olimpică II: premii la olimpiadele naționale, altele decât ONSS; premii la competițiile din cadrul ONSS.

3. Pentru beneficiarii burselor de merit: media anuală generală/media de admitere pentru elevii clasa a IX-a, pe tranșe; rezultate la etapele județene ale olimpiadelor, altele decât ONSS; rezultate la etapele județene ale competițiilor din cadrul ONSS; premiile I la competiții naționale școlare, finanțate și nefinanțate; premiile I la competiții naționale extrașcolare, finanțate și nefinanțate.

4. Pentru beneficiarii de burse sociale: venit; un părinte decedat; ambii părinți decedați; plasament; familii monoparentale – părinți divorțați, părinte văduv, părinte dispărut, părinte arestat, curatelă, alte situații; motive medicale; elevi minori din învățământul cu frecvență redusă și programe tip „A doua șansă”; elevi proveniți din familii care beneficiază de venit minim de incluziune.

5. Beneficiari ai burselor tehnologice.

6. Burse pentru mamele minore.”

Burse elevi 2023-2024.

Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională, pentru bursa socială monoparentală se acceptă și certificatul de divorț și convenția notarială, potrivit instrucțiunii Ministerului Educației pentru bursele școlare din 2023-2024.

Burse elevi 2023-2024. Elevii de clasa a V-a trebuie să primească burse de merit pe baza premiilor de la concursurile și olimpiadele școlare, obținute anul trecut când erau clasa a IV-a, încă din septembrie, odată cu ceilalți elevi de gimnaziu, se arată într-o instrucțiune a Ministerului Educației trimisă în teritoriu marți după-amiază, 26 septembrie, obținută de Edupedu.ro. În documentul cu precizări suplimentare despre modul în care se acordă bursele școlare se mai arată și că o condiție pentru acordarea burselor de merit la clasa a V-a este ca elevii să aibă calificativul Foarte Bine la (FB) purtare pe anul școlar trecut.

Burse pentru studenți în anul universitar 2023-2024. Criteriile de acordare a burselor, publicate în Monitorul Oficial

Burse elevi 2023-2024. Bursele școlare pentru septembrie și octombrie se plătesc pe 15 noiembrie, a anunțat Ministerul Educației marți, 12 septembrie.

În ceea ce privește bursele de merit la clasa a V-a pe baza rezultatelor școlare, în instrucțiune se arată că elevii vor primi aceste burse din ianuarie 2024 pe baza mediei notelor obținute pe primele două module, adică până la vacanța de Crăciun 2023. Edupedu.ro a semnalat și acest aspect în septembrie: elevii care au început clasa a V-a în această toamnă vor primi primele burse de merit de 450 de lei pe lună abia peste 155 de zile, la mijlocul lunii februarie 2024.