- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Burse pentru studenți în anul universitar 2023-2024. Criteriile de acordare a burselor, publicate în Monitorul Oficial

11 Oct, 15:27 • Stefan Simion
Ordinul privind aprobarea cuantumurilor burselor pentru studenți în anul universitar 2023-2024 a fost semnat și a apărut în Monitorul Oficial. Printre cele mai importante modificări aduse burselor se-numără: bursa socială este în valoare de 900 de lei, bursa de doctorat ajunge la 3.200 de lei, iar bursele pentru masterat didactic ajung la 3.158 de lei.
Burse pentru studenți în anul universitar 2023-2024. Criteriile de acordare a burselor, publicate în Monitorul Oficial

Burse pentru studenți. Ordinul privind criteriile de acordare a burselor studenților a fost publicat în Monitorul Oficial, marți, 10 octombrie și cuprinde câteva completări față de proiectul inițial.

Modificări privind bursele pentru studenți în anul universitar 2023-2024

Principalele modificări în ceea ce privește acordarea burselor în anul universitar 2023-2024 sunt următoarele:

  • Cuantumul minim al bursei sociale crește de la 580 de lei la 900 de lei
  • Cuantumul bursei de doctorat crește de la 1.750 de lei la 3.200 de lei
  • Acordarea unei burse de studiu pentru licența didactică cu dublă specializare, respectiv pentru masterat didactic, în valoare de 3.158 de lei.
  • Acordarea de burse de excelență olimpică I/ internațională studenților din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat înmatriculați în anul I, licența care au obținut premiile I, II sau III la olimpiadele școlare internaționale
  • 3.300 de lei pentru premiul I
  • 2.475 de lei pentru premiul II
  • 1.650 de lei pentru premiul III

În ceea ce privește cuantumul burselor de performanță, bursa de performanță sportivă, bursa pentru învățământ dual și bursa specială, acesta va fi stabilit prin hotărâre a senatului instituției de învățământ la propunerea Consiliului de administrație, scrie edupedu.ro

Criteriile de acordare a burselor pentru studenți, publicate în Monitorul Oficial

În ceea ce privește criteriile de acordare a burselor studenților, există o serie de completări față de proiectul de ordin.

Art. 5. — (1) Bursele de excelență olimpică I/internațională se acordă studenților din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat înmatriculați în anul I care au obținut premiul I, II sau III la olimpiadele școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației.

(2) Bursele de excelență olimpică I/internațională se păstrează pe toată durata studiilor universitare de licență, dacă se menține performanța academică, așa cum este stabilită în metodologiile proprii ale instituțiilor de învățământ superior de stat.

Citeste si Studenții care primesc burse sociale pot beneficia de vouchere de 1.500 de lei și de plata chiriei. De când intră în vigoare modificările

(3) Cuantumul minim al bursei de excelență olimpică I/ internațională este stabilit prin ordin al ministrului educației.

Potrivit ordinului premiile sunt:

  • 3.300 de lei pentru premiul I
  • 2.475 de lei pentru premiul II
  • 1.650 de lei pentru premiul III

Art. 6. — (1) Bursele pentru performanță se acordă studenților din învățământul superior de stat, înmatriculați la programe de studii universitare cu frecvență, indiferent de forma de finanțare. Acestea se distribuie conform metodologiilor proprii ale instituțiilor de învățământ superior de stat.

(2) Bursele atribuite pentru stimularea performanței prevăzute la alin. (1) se pot acorda studenților care se încadrează în cel puțin unul dintre următoarele cazuri:

a) au obținut rezultate deosebite la învățătură, respectiv au cele mai mari medii din același an de studiu al unui program de studii;

b) au obținut performanțe științifice, inovație și brevete;

c) alte situații stabilite de instituțiile de învățământ superior de stat prin metodologiile proprii.

(3) Instituțiile de învățământ superior de stat vor stabili, prin metodologiile proprii, criterii minimale pentru performanțele prevăzute la alin. (2) lit. b).

(4) Bursa pentru stimularea performanței prevăzute la alin. (2) lit. b) se poate acorda începând cu anul al doilea de studii, în urma recunoașterii performanțelor de către instituțiile de învățământ superior, pentru o perioadă de un an calendaristic, dar nu mai mult de finalizarea studiilor.

(5) Cuantumul bursei de performanță este mai mare decât cuantumul bursei sociale.

Citeste si Burse generoase de 5.000 de euro pentru profesori! Industria IT pune la cale un proiect pentru noile tehnologii și metode inovatoare pentru predare

Art. 7. — (1) Bursele de studiu se acordă studenților care frecventează cursurile licenței didactice cu dublă specializare într-o instituție de învățământ superior de stat.

(2) Bursele de studiu se acordă în limita bugetului alocat cu această destinație și în conformitate cu metodologia proprie a instituției de învățământ superior de stat.

(3)Cuantumul bursei de studiu acordate de la bugetul de stat studenților înmatriculați la programele de studii universitare de licență didactică cu dublă specializare este egal cu salariul net al unui profesor debutant, aflat în plată la data de 1 octombrie a fiecărui an.

burse pentru studenți

Art. 8. — (1) Bursele pentru învățământ dual se acordă studenților înscriși la un program de studii din cadrul învățământului dual, organizat de o instituție de învățământ superior de stat, ce îndeplinesc condițiile stabilite prin metodologiile proprii ale instituțiilor de învățământ superior de stat.

(2) Operatorii economici și/sau autoritățile locale pot acorda burse cel puțin la nivelul celor acordate din fonduri publice pentru învățământul universitar, precum și din alte fonduri, pentru învățarea în condiții de calitate.

Art. 9. — (1) Bursele pentru masterat didactic se acordă studenților care frecventează cursurile de masterat didactic într-o instituție de învățământ superior de stat.

(2) Cuantumul bursei pentru masterat didactic este egal cu salariul net al unui profesor debutant, aflat în plată la data de 1 octombrie a fiecărui an.

 

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult