- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare începe vineri şi se termină pe 8 iunie. Ce reguli trebuie să respecte partidele

09 May, 17:56 • Adrian Popovici
Vineri, 10 mai, începe campania electorală, candidații au timp până la ora 7:00 a dimineții de 8 iunie să-i convingă pe români să le acorde votul lor.
Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare începe vineri şi se termină pe 8 iunie. Ce reguli trebuie să respecte partidele

Începând cu vineri, 10 mai, și până la ora 7:00 a dimineții de 8 iunie, campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie va fi în plină desfășurare. Candidații și partidele care îi susțin vor trebui să respecte cu strictețe regulile impuse, transmite Mediafax.ro.

Înainte de a începe campania electorală, trebuie precizat că 2024 este pentru prima dată când de la modificarea constituției când toate alegerile din România au loc în același an. Alegerile locale și cele parlamentare se organizează la intervale de patru ani, în timp ce alegerile europarlamentare și ale președintelui României au loc la cinci ani.

Începând cu vineri, 10 mai 2024, la miezul nopții, va demara campania electorală, care va continua până la ora 7:00 a dimineții de 8 iunie 2024. Procesul de votare pentru ambele scrutinuri va începe pe 9 iunie 2024, la ora 7:00, și se va încheia în aceeași zi, la ora 22:00. Alegătorii prezenți la sediul secției de votare la ora 22:00, precum și cei care se află la rând în afara sediului pentru a intra în localul de vot, vor putea să voteze până cel târziu la ora 23:59.

Te-ar putea interesa și: Klaus Iohannis, mesaj de importanță majoră pentru români: „Alegerile europarlamentare din 2024 reprezintă un test”

Ce reguli trebuie să respecte partidele în campania electorală?

În cadrul campaniei electorale, candidații și partidele care îi susțin vor trebui să respecte cu strictețe regulile impuse. Dimensiunea maximă permisă a bannerelor va fi aproximativ aceeași cu a unei foi de hârtie A3, iar acestea vor putea fi expuse doar în locurile special desemnate de către autoritățile locale. De asemenea, se va interzice utilizarea unei succesiuni de culori pe afișe care să imite drapelul României.

„Potrivit reglementărilor în vigoare, în campania electorală este interzisă folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură și intoleranță, precum și a oricăror forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă sau etnică. Biroul Electoral Central recomandă, cu fermitate, competitorilor electorali să respecte regulile generale privind desfășurarea campaniei electorale, să aibă un discurs echilibrat, onest și constructiv și să evite denaturarea sau manipularea informațiilor pentru a preveni răspândirea știrilor false, a acțiunilor de dezinformare și a oricăror derapaje de natură să afecteze buna desfășurare a procesului electoral”, arată Biroul Electoral Central.

Câți candidați intră în campania electorală?

În campania electorală pentru Parlamentul European (P.E.) din acest an, au fost validate nouă partide politice, trei alianțe și patru candidați independenți.

Aceste alegeri reprezintă al cincilea scrutin de acest fel din momentul intrării României în Uniunea Europeană (U.E.) în 2007.

Cei 33 de eurodeputați români sunt aleși prin vot universal direct de către toți cetățenii U.E. înregistrați pe listele electorale și care au vârsta de peste 18 ani. Scrutinul se desfășoară într-o singură circumscripție electorală, bazată pe reprezentarea proporțională, ceea ce înseamnă că numărul de deputați aleși de la fiecare partid politic depinde de numărul de voturi obținute de partid.

România folosește un sistem de liste închise, care nu permite modificarea ordinii candidaților pe listă. Locurile în Parlamentul European (P.E.) sunt alocate partidelor care obțin cel puțin 5% din voturile valabil exprimate, folosind metoda d’Hondt.

La alegerile locale vor fi aleși primarii din fiecare comună, oraș sau municipiu, pentru consilierii locali și pentru președinții consiliilor județene.

Pentru a putea vota, trebuie să îndeplinești următoarele condiții: să fii cetățean român, să ai vârsta de cel puțin 18 ani până în ziua alegerilor, să ai domiciliul sau reședința stabilită în circumscripția electorală și să fii înregistrat pe listele electorale permanente sau temporare.

Citește și: Alegeri prezidențiale 2024. Ce spune Marcel Ciolacu despre schimbarea datei celor două tururi: „Avem o decizie în coaliţie”