- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cat castiga un excavatorist in Romania?! Salariul unui muncitor pe un utilaj urias care extrage carbune sare de 1.000 de euro!

10 Oct, 13:04 • Cornel Ghimeșan
Deși remunerația depășeste 1000 euro, industria cărbunelui se confruntă cu o lipsă acută de personal. Directorii carierelor se tem că nu voar avea cu cine să îi înlocuiască pe excavatoriștii care ies la pensie.
Cat castiga un excavatorist in Romania?! Salariul unui muncitor pe un utilaj urias care extrage carbune sare de 1.000 de euro!

Perspectivele industriei de cărbune par sumbre, iar directorii se temă că vor rămâne fără fortșă de lucru. Excavatoriștii care lucrează înprezent în cariere ies ușor ușor la pensie și chiar și acum condițiile de muncă sunt extrem de dificile. Consumul de energie al României a scăzut cu 8% în septembrie, ca în criza din 2009. Producţia este în scădere, iar în cariere se lucrează la limita de avarie.

Alte articole: Se fac angajări la IKEA! Compania anunță o campanie de recrutare în masă pentru noul magazin

Un reportaj realizat de Observator a scos în evidență problemele cu care se confruntă un excavatorist într-o zi obișnuită de muncă. Singurătatea, lipsa pauzelor și manevrarea utilajelor extrem de grele sunt doar o parte dintre condițiile de muncă într-o carieră de extracție a cărbunelui.

M-am obișnuit cu singurătatea aici. Stau mai mult singur. Ceilalți colegi sunt pe utilaj. E greu, dar cu experiență, în timp, devine ușor.”, povestea Octavian Martinescu, excavatorist.

În scurt timp, Octavian va ieși la pensie. Condițiile dificile în care a muncit în ultimii 28 de ani i-au permis acest „lux”. Din păcate, sunt foarte puțin oameni care ar putea să îî ia locul. Deficitul de personal amplificat de parafarea la nivel european a închiderii mineritului a lăsat goluri uriaşe în piaţa forţei de muncă. Excavatoriști nu se mai găsesc. Și nici firme care să-i pregătească.

 De asemenea, Nicolae a activat nu mai puțin de 23 de ani în cariera de cărbune. De cinci ani, este excavatorist brigadier, un post care vine la pachet cu multe responsabilități și riscuri. Nicolae Bădescu explica pentru Observator faptul că riscurile sunt foarte mari, iar cel care manevrează astfel de utilaje trebuie să aibă cunoștiințe vaste de mecanică.

„Această meserie de brigadier e foarte grea. Trebuie să ai cunoștințe de mecanică, de excavații, ca să fii un brigadier pe utilaj. Brigadierul răspunde de tot ce se întâmplă pe utilajul acesta.  Sunt foarte mari riscurile pe un utilaj. [O manevră greșită]Poate să pună o avarie mare la excavator, cu vieți puse în pericol”, explica Nicolae, excavatorist brigadier.

De ce nu se mai găsesc excavatoriști

Cat castiga un excavatorist in Romania?! Salariul unui muncitor pe un utilaj urias care extrage carbune sare de 1.000 de euro!
Cat castiga un excavatorist in Romania?! Salariul unui muncitor pe un utilaj urias care extrage carbune sare de 1.000 de euro!

Directorul UMC Motru, Constantin David, explica faptul că aceasta este o meserie complexă, care se dobândește în 5-6 ani și că este nevoie de oameni atenți si experimentați, astfel încât să fie evitate atatâ tragediile, cât si perderile cauzate de eventuale stricăciuni.

Este o meserie destul de complexă, o meserie care se dobândește într-un timp lung, de 5-6 ani de zile de experiență pe roată. Acest colos, acest complex minier este destul de complex și trebuie condus cu responsabilitate pentru că este în pericol atât siguranța utilajului, cât și a oamenilor care lucrează pe utilaj.”, declara Constantin David, directorul UMC Motru:

Să pună în mișcare utilajul care mușcă din fronturile de lucru, e nevoie de o armată de specialiști. Cum nu e suficient personal, cei rămași muncesc mai mult să suplinească lipsurile. Mai ales acum, când cererea de energie a explodat. Un excavatorist are un salariu de aproximativ 5000 de lei. Deși pare un salariu convenabil, acesta vine la pachet cu nenumărate responsabilități.

În Cariera Roșiuța, sunt șapte excavatoare care sapă după cărbune. În toate carierele se lucrează la foc continuu, șapte zile din șapte, 24 de ore din 24. Totul, ca stocurile de cărbune pentru iarnă să fie completate. În depozitele Complexului Energetic Oltenia, sunt acum peste 600 de mii de tone de cărbune.

„Complexul Energetic Oltenia are un procent destul de însemnat în asigurarea energiei necesare pentru siguranța Sistemului Energetic Național. Zilnic băgăm 1000-1500 de mw/h, care înseamnă un procent de 20-25% din energia produsă în România.”, adăuga directorul UMC

Ca să mai reducă din lipsa acută de personal, oficialii companiei vor să convingă foști mineri, acum la pensie, să revină în cariere, pe excavatoare și să învețe angajații mai tineri cum să manevreze roata uriașă.

„Încercăm să facem o facilitate de a veni pe o perioadă determinată și a ajuta la formarea specialiștilor noștri. Am identificat salariați care au ieșit la pensie și care doresc să vină să ajute să formăm acești excavatoriști.” spunea Florin Gherghescu, director Divizia Minieră, CE Oltenia:

Alți 30 de salariați din compania energetică fac deja cursuri de perfecționare. Mai este nevoie de 17 oameni dornici să învețe să conducă excavatoarele. Pentru că industria minieră a fost trecută, în ultimii ani, pe lista de restructurări, nici investiții în utilaje nu s-au mai făcut. Cărbunele se scoate tot cu excavatoarele de dinainte de 1989.

Citește și: Început de săptămână negru pentru românii cu credite. Indicele ROBOR se apropie de pragul psihologic de 8%

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult