- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât câștigă un kinetoterapeut în România: „La salariile de bază se mai adaugă și ședințele particulare”. Meseria presupune o pregătire de specialitate

20 Nov, 11:09 • stefan.vlad
Cât câștigă un kinetoterapeut în România. În ultima vreme, această meserie a devenit foarte populară la noi în țară, iar unul dintre motive se datorează cererii foarte mari de specialiști în domeniu, care să-i ajute pe oameni să-și rezolve problemele de sănătate.
Cât câștigă un kinetoterapeut în România: La salariile de bază se mai adaugă și ședințele particulare. Meseria presupune o pregătire de specialitate

Cât câștigă un kinetoterapeut în România. Dacă vrei să urmezi și tu această meserie, trebuie să știi că ai nevoie de studii universitare de specialitate pentru a trata anumite afecțiuni, accidentări sau dureri ale pacienților.

Tot procesul presupune o pregătire de specialitate, e nevoie să termini cursurile facultării de kinetoterapie din cadrul Facultății de Medicină sau Facultății de Educație Fizică și Sport, care durează trei ani, plus încă doi de master.

Facultatea oferă cunoștințele de bază, însă nu e suficient pentru a deveni profesionist în domeniu. Tocmai de aceea mulți studenți încep, încă din perioada facultății, să facă stagii de practică în spitale sau în clinici de recuperare.

Citește și: Ei sunt românii care au renunțat la munca de birou pentru a pune bazele unei afaceri de la zero. Acum se ocupă de starea de bine

Cât câștigă un kinetoterapeut în România

Un kinetoterapeut din România câștigă, în medie, 2.800 de lei net pe lună, potrivit Salario, comparatorul de salarii marca eJobs România. Suma a fost calculată pe baza salariilor introduse de 239 de specialiști.

Cel mai mare salariu introdus de un kinetoterapeut este de 5.850 de lei net pe lună. La polul opus, cel mai mic salariu a fost de 1.413 de lei pe lună.

Candidații care doresc să-și construiască o carieră în kinetoterapie, trebuie să știe că au nevoie de studii superioare în domeniu sau în sectoare conexe. De asemenea, angajatorii cer experiență anterioară în clinici sau centre SPA, unde s-au ocupat de recuperare medicală.

La salariile de bază ale kinetoterapeuți se mai adaugă și ședințele particulare, care îi pot ajuta să-și rotunjească veniturile, mai ales dacă este vorba de deplasarea la domiciliul pacienților”, explică Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară.

Ce face un kinetoterapeut?

Kinetoterapeutul este expertul care, în urma unei evaluări funcționale și a diagnosticului clinic al pacientului, alcătuiește un program individualizat de recuperare fizică. Programul cuprinde exerciții executate de pacient, iar întreg procesul de activitate fizică se desfășoară sub atenta supraveghere a specialistului.

Pentru pacienții care au suferit un accident sau o afecțiune, kinetoterapeutul le va oferi ajutor ca să-și îmbunătățească mobilitatea și stabilitatea articulară, să prevină pericolul permanentizării dizabilităților și chiar să le limiteze.

Specialistul terapeut este mereu informat în ce privește progresul pacientului, face examinări periodice ale stării acestuia și adaptează în mod corespunzător tratamentul. El ajută pacientul să găsească cel mai bun mod de maximizare a punctelor forte, cea mai ușoară metodă de eliminare a obiceiurilor proaste și îl învață cum să pună cât mai puțină tensiune pe zonele sensibile.

Rolul kinetoterapeutului variază de la o zi la alta și de la un pacient la altul. Stabilește programe de recuperare, supraveghează exercițiile pacienților cu probleme locomotorii sau îi ajută să facă față dificultății deplasării cu ajutorul cârjelor sau scaunului cu rotile, este responsabil cu educarea pacienților și a familiilor acestora pentru prevenirea rănirii și, în general, pentru a se bucura de o viață sănătoasă.