- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câți români au primit indemnizația de creștere a copilului? Numărul acestora este în continuă creștere.

04 Jan, 13:13 • Cornel Ghimeșan
Numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului a fost mai mare în luna noiemnrie 2022, comparativ cu luna octombrie a aceluiași an. Indemnizația se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate de părinte în ultimele 12 luni consecutive din ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului.
Câți români au primit indemnizația de creștere a copilului? Numărul acestora este în continuă creștere.

Numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului a fost, în luna noiembrie 2022, de 169.659, în creştere cu 435 de persoane faţă de octombrie, când 169.224 de persoane au primit acest tip de beneficiu, conform datelor publicate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Indemnizaţiile pentru creşterea copilului plătite în luna noiembrie 2022 au însumat 459,755 milioane de lei, în creştere cu aproximativ 7,03 milioane de lei faţă de luna anterioară, când au fost plătite indemnizaţii în valoare de peste 452,721 milioane de lei.

Citește și: 2023 anul apocalipsei economice! Dana Budeanu: „Doamna Meloni este pe coperta The Economist, asta înseamnă că trebuie să fim atenți la Italia”

Suma medie plătită a fost de 2.709,88 lei, în creştere faţă de octombrie (2.675,28 lei).  În luna noiembrie, cei mai mulţi beneficiari erau înregistraţi în Bucureşti, respectiv 22.681, precum şi în judeţele Cluj – 8.857, Timiş – 7.806 şi Iaşi – 7.354.

Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se acordă în conformitate cu prevederile OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu modificările şi completările ulterioare.

Ce este indemnizația de creștere a copilului și cine poate beneficia de ea

Indemnizația de creștere a copilului este un beneficiu social, fiind acordat integral de statul român, iar în această perioadă, părintele are contractul de muncă suspendat. În mod normal, acest drept financiar se acordă până când copilul împlinește doi ani, însă dacă acesta suferă de un handicap, părintele poate primi indemnizația pentru încă un an.

În ceea ce privește modul de calcul al indemnizației pentru creșterea copilului, acesta se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate de părinte în ultimele 12 luni consecutive din ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului.

Începând cu anul 2018, indemnizația lunară pentru creșterea copilului are o limită minimă de 1.250 de lei lunar, dar și o limită maximă de 8.500 de lei, care nu poate fi depășită indiferent de veniturile realizate de solicitant.

Câți români au primit indemnizația de creștere a copilului? Numărul acestora este în continuă creștere.
Câți români au primit indemnizația de creștere a copilului? Numărul acestora este în continuă creștere.

Beneficiarii acestei indemnizații care decid să se întoarcă în câmpul muncii vor pierde sprijinul oferit de stat și renunță automat la acesta. Deși persoanele care doresc să se întoarcă la serviciu înainte de împlinirea celor doi ani de concediu de creștere a copilului nu vor mai beneficia de indemnizație, acestea au dreptul de a primi o sumă suplimentară de la stat, denumită și stimul de inserție.

Mai mult, persoanele care se întorc mai repede la serviciu nu pot fi concediate de angajator, pe toată perioada în care beneficiază de stimulentul de inserție. Concedierea este permisă doar dacă angajatorul se află în procedură de faliment sau de reorganizare judiciară.

Această măsură reprezintă o motivație excelentă pentru proaspeții părinți care vor să devină activi din punct de vedere profesional înainte de a termina concediul și pe care familia îi poate ajuta cu creșterea celui mic.

Alte articole: Ce puteţi face dacă nu aţi aruncat încă bradul de Crăciun? Primăriile fac apel la cetățeni să nu îl arunce la întâmplare

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult