Știri interne

Consultațiile medicale, serviciu de lux în România! În 2023, prețurile cresc cu 30%. La cât ajunge o simplă consultație

26 Jan, 14:26 • Bumbeneci Diana
Consultațiile medicale sunt din ce în ce mai scumpe în țara noastră. În 2023, prețurile cresc din nou.
Consultațiile medicale, serviciu de lux în România! În 2023, prețurile cresc cu 30%. La cât ajunge o simplă consultație

Românii sunt îngenunchiați atunci când vine vorba despre prețurile mult prea mari pentru serviciile medicale. Pentru că la stat nu sunt locuri libere și programările se fac după luni întregi, oamenii apelează la clinicile private. Ei bine, în cazul acestora din urmă, prețurile au crescut considerabil, reiese din datele ZF de la companii şi de la pacienţi care au făcut aceeaşi investigaţie în ani diferiţi.

Te mai poate interesa și: DOCUMENT. Românii nu mai au voie să dețină mai mulți porci. Guvernul anunță câte animale mai pot fi ținute într-o curte

Conform analizei sursei citate, preţul plătit de pacienţii care vor  să solicite consultaţii medicale în clinicile private a crescut în 2023 comparativ cu anul trecut cu procente cuprinse între 10% şi 30%.

Consultațiile medicale, din ce în ce mai scumpe

Operatorii memedicali susțin că au fost nevoiţi să crească preţurile pentru a se alinia contextului economic din țara noastră, însă românii cu venituri mici nu mai pot apela atât de ușor la aceste servicii.

În acest caz, oamenii au două soluţii dacă vor să facă investigaţii la privat: fie caută medic care să ofere servicii decontate în privat şi aşteaptă chiar şi câteva luni pentru un loc liber cu bilet de trimitere, fie plătesc suma integrală pentru consultaţie la privat. În orașele mari există inclusiv clinici care oferă posibilitatea de plată în rate, dacă toate costurile sunt mari.

Consultații medi ale
Consultații medi ale

Operatorii medicali au însă puţini medici care colaborează cu casa de asigurări, iar fondurile se termină mai repede decât se așteaptă aceștia. Salariul minim net este de aproape 1.898 de lei pe lună, din cele mai recente date, mai anunță ZF.

Conform estimărilor, în România sunt minim 1,9 milioane de români care trebuie să se descurce cu acest venit lunar, din datele de la Ministerul Muncii. Costul unei consultaţii este între 250 şi 350 de lei, adică 15% din salariul net primit de aceşti 1,9 milioane de oameni.

Ai mai putea citi: România va fi lovită de ninsori. Elena Mateescu, director ANM: „Zile autentice de iarnă, chiar și în București!”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult