- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum să folosești cardul de credit în perioada Sărbătorilor de iarnă fără costuri suplimentare costisitoare. Sfatul finanțiștilor

12 Dec, 09:06 • Andrei Alina
Plățile în rate fără dobândă sunt un avantaj oferit utilizatorilor de carduri de credit, dar aceștia trebuie să fie atenți la aspecte care pot duce la costuri suplimentare. O perioadă aparte este cea a sărbătorilor de iarnă, când românii au obiceiul să cheltuie mulți bani pe cadouri sau pentru masa de Crăciun, chiar dacă veniturile lunare nu le permit.
Cum să folosești cardul de credit în perioada Sărbătorilor de iarnă fără costuri suplimentare costisitoare. Sfatul finanțiștilor

Perioada de dinainte de Crăciun este una intensă de cumpărături. Se cumpără cadouri, mâncare, băutură, vacanțe. Iar cardurile de credit sunt o opțiune pe care mulți români o aleg pentru a face față cheltuielilor în această perioadă.

Plățile în rate fără dobândă sunt un avantaj, dar utilizatorii trebuie să fie atenți la aspecte care pot duce la costuri suplimentare. Specialiștii financiari avertizează că folosirea necorespunzătoare a acestor carduri poate deveni costisitoare, scrie capital.ro.

Expertul bancar Irina Chițu avertizează că un card de credit reprezintă un fel de împrumut de la bancă, dar atrage atenția că te și poate îngropa în datorii dacă nu este utilizat cumpătat. Linia de credit permite utilizatorilor să aibă mereu la dispoziție o sumă de bani, iar pe măsură ce aceștia returnează suma împrumutată, linia de credit se reîncarcă. Astfel, există tentația de a face achiziții impulsive, de care nu avem neapărat nevoie.

Citește și: Lovitură pentru românii care încă mai au credite în franci elvețieni. Moneda a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 8 ani

Tot Irina Chițu avertizează că retragerea unei sume de bani de la bancomat cu cardul de credit poate implica costuri semnificative. Comisioanele pentru retragere de numerar de pe cardul de credit pot fi mari, iar dobânzile se aplică imediat, fără perioada de grație care se aplică pentru cumpărăturile directe la comercianți.

Irina Chițu explică și că majoritatea cardurilor de credit oferă o perioadă de grație, în care nu se plătesc dobânzi și comisioane, dar aceasta se aplică doar în cazul cumpărăturilor directe la comercianți.

Citește și: Estimări IRCC pentru 2024. Cum se vor modifica ratele românilor care au credite

 

Recomandări pentru utilizarea responsabilă a cardului de credit

  • Evitați să retrageți bani din bancomat cu cardul de credit
  • Dacă utilizați cardul pentru cumpărături, încercați să plătiți integral suma datorată înainte de expirarea perioadei de grație. Astfel, vei evita dobânzile.