- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Estimări IRCC pentru 2024. Cum se vor modifica ratele românilor care au credite

07 Dec, 19:45 • Cornel Ghimeșan
Veste bună pentru românii care au creditele legate de ROBOR. Indicele continuă să scadă și a ajuns la cel mai mic nivel din ultimele 17 luni, la 6,25%. Mai jos ai toate detaliile.
Estimări IRCC pentru 2024. Cum se vor modifica ratele românilor care au credite

Diferența față de IRCC s-a redus simțitor în ultimul an, iar valoarea acestuia în urmă se situează acum la 5,96%.

Citește și Sunt vizați toți românii cu credite. BNR anunță ce se întâmplă cu indicele ROBOR 28 noiembrie

Un lucru bine știut este că peste două milioane de români achită lunar cel puțin o rată pentru un credit.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la mijlocul lunii noiembrie la 6,25% pe an, de la 6,29%, în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României.

Asta după ce la începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.

Peste 450.000 de români care au credite cu dobândă variabilă au plătit la începutul lunii octombrie a acestui an rate mai mari la bănci. Indicele în funcţie de care sunt calculate aceste credite a crescut şi a ajuns la aproape 6%.

Cei cu credite raportate la IRCC au ajuns să plătească aproape la fel ca cei cu credite calculate în funcţie de ROBOR. Anul trecut, când IRCC era sub 3%, rata era de puţin peste 1.500 de lei. Acum, rata a sărit de 2.000 de lei.

Valoarea este foarte apropiată de cea pe care o plătesc cei care depind de ROBOR. În urmă cu un an, când acesta era de aproape opt procente, rata trecea de 2.400 de lei.

La cât a ajuns rata

Acum, că ROBOR a scăzut la 6,4%, rata a ajuns la 2.175 de lei.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 5,96% pe an, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 5,94% pe an, conform datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR).

Indicele este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2023.

Conform OUG 19/2019, pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României.

Te-ar putea interesa și ROBOR 29 noiembrie. BNR face anunțul pentru milioanele de români care au credite în lei

IRCC se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor.

În data de 2 mai 2022, Banca Naţională a României a publicat indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art.II şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2019, acesta fiind de 2,36% pe an.

Indicele a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. În ceea ce priveşte indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, acesta era vineri în stagnare, la 6,40% pe an, potrivit Observator.ro.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult