- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizie nouă în Parlament! Neplata pensiei alimentare devine infracțiune penală, chiar dacă a fost stabilită prin act notarial

24 Oct, 15:55 • Fundeanu Madalina
Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege de modificare a Codului penal. Acesta prevede pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă pentru neplata cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere.
Decizie nouă în Parlament! Neplata pensiei alimentare devine infracțiune penală, chiar dacă a fost stabilită prin act notarial

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 271 de voturi „pentru”, în calitate de for decizional, un proiect de lege de modificare a Codului penal care prevede pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă pentru neplata cu rea-credinţă, timp de 3 luni, pentru pensia de întreţinere (cunoscută popular și cu denumirea de ‘pensie alimentară’) stabilită prin act notarial, nu numai prin hotărâre judecătorească, conform Știripesurse.ro.

Sancționarea drastică pentru neplata pensiei de întreținere

Proiectul modifică articolul 378 din Codul penal, care se referă la infracţiunile contra familiei, în vederea punerii actului normativ în acord cu dispoziţiile Deciziei Curţii Constituţionale nr. 221/2023.

Potrivit actului normativ, săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a faptei de neplată, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească şi notarială se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Legea merge spre promulgare la șeful statului.

pensie alimentară
pensie alimentară

Te-ar putea interesa și: Medicii nu mai fac față cheltuielilor și epuizării. „Sporul de gardă este calculat la nivelul anului 2017. La alimentară se plăteşte la preţurile din 2023”

Pensia alimntară pentru copil

Conform Legislației Muncii

, în articolul 510 din Codul Civil precizează că decăderea din drepturile parintești nu scutește părintele de plata pensiei de întretinere a copilului.

În România, în majoritatea situațiilor, tatăl este cel care trebuie să plătească această pensia alimentară a copilului. De cele mai multe ori mamele câștigă custodia copilului, asa ca este normal de ce tatăl este cel care trebuie să ofere plata pensiei alimentare.

Pensia de întreținere se acordă tuturor minorilor din momentul introducerii cererii de chemare în judecată și până la vârsta de 18 ani și se poate plăti până la vârsta de 26 de ani, în anumite condiții de studii. Pensia de întreținere se plătește în rate periodice. Ea poate fi stabilită într-o sumă fixă, care se indexează de drept, trimestrial, în funcție de inflație, conform avocatpetrov.ro.

Cât este pensia alimentară?

Conform sursei citate anterior, pensia alimentară se plătește astfel:

  • până la ¼ din venitul net lunar pentru 1 copil;
  • până la ⅓ din venitul net lunar pentru 2 copii;
  • până la ½ din venitul net lunar pentru 3 sau mai mulți copii.

Vezi și: Anunț de interes pentru români: cheltuielile cu pensiile speciale au crescut cu 15 milioane de lei în fiecare an. În creștere este și numărul specialilor