- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Deficit de muncă în România! Angajatorii se confruntă cu recrutarea forței de muncă non-UE

07 Oct, 11:22 • Oprea Alina
În ultima perioadă, România a cunoscut un proces de plecare a românilor în alte țări pentru a-și câștiga traiul. Așadar, aceștia se confruntă cu deficit de muncă!
Deficit de muncă în România! Angajatorii se confruntă cu recrutarea forței de muncă non-UE

Companiile exprimă intenția de a angaja lucrători din afara Uniunii Europene pentru domenii precum producție în România, IT, logistică, HoReCa, agricultură, construcții, curierat, BPO/SSC și transport.

“În Ungaria pot fi aduşi muncitori străini în 30 – 45 de zile, iar la noi cel mai repede vin în cinci luni şi jumătate. Avem cazuri în care vin şi într-un an de zile.”, a declarat Romulus Badea, Patronatul Importatorilor de Forţă de Muncă din România, potrivit Ziarul Financiar.

”Pot să spun că cota de 100.000 de persoane nu va scădea. Sunt instituţii de profil care ar dori cumva să o lăsăm mai uşor cu importatul de forţă de muncă din diverse zone mai sensibile ale planetei.”, a adăugat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, potrivit aceleiași surse,  Ziarul Financiar.

Cea mai bine plătită meserie din România rămâne fără pretendenți! Deficitul de forță de muncă este de aproximativ 20.000 anual!
Cea mai bine plătită meserie din România rămâne fără pretendenți! Deficitul de forță de muncă este de aproximativ 20.000 anual!

Vezi și: 90.000 de locuri de muncă libere la stat! Educația se confuntă cu un deficit imens. Posturi libere și la alte ministere

Angajatorii se îndreaptă către forța de muncă NON-UE

Deși economia României se confruntă cu o perioadă mai dificilă, companiile locale rămân în căutarea forței de muncă pentru a acoperi diverse poziții, variind de la producție și IT, până la HoReCa, agricultură și construcții. Cu toate acestea, procesul de aducere a forței de muncă din țări non-UE se dovedește a fi o provocare dificilă, cu multe obstacole administrative și birocratice în cale.

În ciuda faptului că în România există aproximativ 5 milioane de persoane capabile care nu au un loc de muncă, companiile vor să exploreze posibilitatea aducerii de muncitori din afara Uniunii Europene. Această inițiativă poate părea surprinzătoare, dar este determinată de dificultățile în găsirea forței de muncă calificate și disponibile pe piața locală.

Astfel, firmele care doresc să aducă muncitori din Asia și-au intensificat eforturile în acest sens. În același timp, firmele de consultanță susțin aceste demersuri, argumentând că aducerea forței de muncă din afara UE poate contribui la acoperirea deficitului de personal calificat și la menținerea competitivității în diverse sectoare economice.

Lipsa de forță de muncă în anumite domenii determină angajatorii să dorească oameni din afara UE, în ciuda numărului semnificativ de persoane apte de muncă din țară care rămân fără ocupație. Cu toate acestea, procesul de aducere a muncitorilor din țări non-UE rămâne unul dificil, cu obstacole de natură administrativă și logistică.

Vezi și: Rezumatul pieței muncii în vara 2023. Din ce în ce mai mulţi tineri caută locuri de muncă de la distanţă, angajatorii în continuare se opun trendului