- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Delta Dunării se confruntă cu o scădere uriașă a numărului de turiști, cauzată de conflictul din Ucraina. Asociaţia Patronatului în Turismul din Delta Dunării cere compensații

16 Oct, 18:04 • Fundeanu Madalina
Asociaţia Patronatului în Turismul din Delta Dunării solicită compensații penrru scăderea drastică a numărului de turiști. Războiul din Ucraina este cauza pierderilor mari suferite anul acesta, dar și anul trecut.
Delta Dunării se confruntă cu o scădere uriașă a numărului de turiști, cauzată de conflictul din Ucraina. Asociaţia Patronatului în Turismul din Delta Dunării cere compensații

Asociaţia Patronatului în Turismul din Delta Dunării (APTDD) a semnalat vineri Instituţiei Prefectului a judeţului Tulcea o scădere cu 50% a numărului de turişti care vin în Deltă şi cere compensaţii financiare pentru pierderile suferite în 2022 şi 2023, din cauza războiului din Ucraina, așa cum anunță sursele Digi 24.

Mai puțini turiști în Delta Dunării

Adresa emisă de APTDD este semnată şi de filiala tulceană a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), precum şi de Federaţia Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD), iar în cuprinsul acesteia se menţionează că reducerea activităţii turistice a afectat pescuitul şi transportul naval din rezervaţie.

„Pentru anul 2023 nu avem o situaţie finală, deoarece raportările nu s-au închis, dar analizând situaţia pot spune că nicio societate care practică turism în Delta Dunării nu a avut profit şi că toate au o reducere de 50% faţă de anul 2021. Este o reducere reală a turismului, dar nu doar a acestui domeniu, ci a tot ce presupune pescuit, transport”, a anunțat preşedintele APTDD, Daniel Iluşcă.

În adresa semnată de cele trei asociaţii se prezintă faptul că operatorii economici au de aface cu un blocaj economic care va afecta în mod grav menţinerea în plată a resursei umane existente şi va provoca întârzieri la plata taxelor şi impozitelor, a ratelor bancare şi a furnizorilor de servicii, situaţie care va duce la insolvenţa, falimentul şi executarea investiţiilor realizate în Deltă.

Turiști în Delta Dunării
Turiști în Delta Dunării

Te-ar putea interesa și: Economia mondială, amenințată de un nou conflict din Orientul Mijlociu. FMI și Banca Mondială sunt în alertă

Cele trei asociaţii solicită, de asemenea, restituirea şi scutirea de taxe şi impozite, a contribuţiilor sociale obligatorii, a impozitului pe salarii, a impozitului pe clădiri, a TVA-ului de la data începerii invaziei Rusiei în Ucraina până la încheierea războiului, asigurarea unui fond de urgenţă pentru finanţarea creditării operatorilor din turism prin susţinerea dobânzilor din bugetul statului, subvenţii pentru plata salariilor, precum şi extinderea scadenţelor împrumuturilor.

„În lipsa acestor compensaţii financiare, anul viitor, în Deltă veţi vedea foarte multe locaţii închise, foarte multe locaţii spre vânzare sau lichidare, pentru că oamenii nu vor mai putea face faţă”, a menţionat preşedintele APTDD, Daniel Iluşcă.

Daniel Ilușcă a cerut Guvernului o promovare de mare amploare a Deltei Dunării şi o mediatizare exactă a locurilor în care dronele ruseşti cad pe teritoriul României, astfel încât să nu inducă turiştii în eroare, crezând că rezervaţia este o zonă de conflict.

„Principalele personalităţi ale României să-şi facă concediul în Delta Dunării. E o formă de a arăta cetăţenilor români, cetăţenilor europeni că este o zonă sigură, o zonă a Uniunii Europene, o zonă NATO în care oamenii pot să vină să-şi petreacă concediul în cea mai mare siguranţă”, a conchis preşedintele APTDD.

Potrivit adresei semnate de cele trei asociaţii, Guvernul României poate accesa o schemă de ajutor de stat oferită de Comisia Europeană de aproximativ 550 de milioane de euro, cu scopul de a sprijini 10.000 de societăţi comerciale afectate de războiul din Ucraina, suma putând fi folosită până la sfârșitul acestui an.

Vezi și alte știri: Tot mai puţini turişti din străinătate au ajuns în Delta Dunării în acest an, deși asociațiile de turism raportează o creștere de 25% față de 2022