- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Demisia fără preaviz. Când şi în ce condiţii poate angajatul să înceteze imediat contractul de muncă

27 May, 11:26 • Cornel Ghimeșan
Demisia reprezintă un act de voință unilaterală al salariatului, iar conform legii, acesta poate să își încheie contractul de muncă prin notificare scrisă către angajator. În conformitate cu Art. 81 din Codul Muncii, angajatul are dreptul de a nu motiva demisia. Totuși, există circumstanțe în care angajatul poate renunța la preaviz, chiar și fără acceptul angajatorului.
Demisia fără preaviz. Când şi în ce condiţii poate angajatul să înceteze imediat contractul de muncă

Demisia fără preaviz. În general, termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă. Acest termen nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere, conform Codului Muncii. Chiar şi aşa, demisia fără preaviz poate fi o opțiune pentru angajați în anumite circumstanțe. Termenul de preaviz se suspendă pe durata concediului și se va relua după întoarcerea din concediu a angajatului. Atenţie, dacă nu soliciți concediul de odihnă care a rămas neefectuat, angajatorul are obligația să-ți acorde perioada de preaviz, iar pentru zilele de concediu neefectuate, suma de bani corespunzătoare!

Demisia fără preaviz

Într-o lume a muncii în care lucrurile se schimbă de la o zi la alta, este esențial să cunoști drepturile tale și să știi când și cum poți să demisionezi fără preaviz! Conform Codului Muncii, angajatorul este obligat să respecte anumite obligații față de salariat. În cazul în care angajatorul nu își îndeplinește aceste obligații, angajatul poate demisiona imediat, fără a mai aștepta preavizul. Printre aceste obligații se numără virarea salariului la timp, acordarea concediului de odihnă când este solicitat, asigurarea protecției și sănătății lucrătorilor.

Citeşte şi: Românii care vor primi chiar și 1.500 de lei în plus la pensie. Detaliul din lege care îi avantajează

Este obligatoriu ca salariații să depună demisia în scris, cele anunțate verbal fiind fără valoare juridică și pot constitui chiar abateri disciplinare, care pot fi sancționate, conform BestJobs. În cazul demisiilor cu preaviz, angajații trebuie să respecte obligațiile impuse de această perioadă de preaviz, prezentându-se la muncă. Mai mult, prevederile contractului de muncă sunt în vigoare, așa că trebuie să-ți faci meseria la fel de bine ca și până acum, altfel riști sancțiuni disciplinare, cum ar fi tăierile salariale!

Citeşte şi: Pilonul II de pensii. Ce trebuie să știi despre pensia ta privată. 3 situații în care îți poți recupera banii

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult