- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

UE a dat directivă! Devine obligatoriu din iulie 2024. NU se vor mai găsi pe rafturile magazinelor

26 May, 13:42 • Bumbeneci Diana
Devine obligatoriu în România și în toată Uniunea Europeană (UE)! Noile reguli intră în vigoare în iulie 2024.
UE a dat directivă! Devine obligatoriu din iulie 2024. NU se vor mai găsi pe rafturile magazinelor

În iulie 2024, vor apărea noi reguli privind reciclarea. Utilizarea capacelor cu capse devine din ce în ce mai frecventă datorită unei legislații a Uniunii Europene (UE), cunoscută sub numele de Directiva UE 2019/90. Ea urmează să intre oficial în vigoare din iulie 2024, din punct de vedere legislativ.

O nouă directivă UE

Noua decizie duce la regula ca toate recipientele pentru băuturi de până la trei litri să aibă un capac care să rămână atașat de sticlă după deschidere. Schimbarea impusă în toate țările este legată de obiectivul autorităților de la nivel european de a asigura că toate produsele din plastic sunt ușor de reciclat până în anul 2030.

Conform datelor emise de Comisia Europeană (CE), anual, se produc aproximativ 359 de milioane de tone de plastic la nivel mondial, din care între 4,8 – 12,7 milioane de tone ajung în oceane. Capacele de sticle din plastic reprezintă peste 4% din plasticul găsit pe plajele europene. UE își propune să asigure că sticla și capacul rămân împreună și că ambele ajung la reciclare.

O mulțime de sticle din UE și din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord au acum capace de sticlă „cu legături”, care rămân atașate chiar și după ce ai deschis sticla. Totuși, mulți consumatori par să fie frustrați de noile modele. Ei consideră că aceste capace sunt incomode și greu de utilizat. Unii chiar se plâng că trebuie să folosească mai multă forță pentru a deschide sticlele, ceea ce le face mai puțin practice.

Criticii susțin că, deși intențiile sunt bune, implementarea lasă de dorit. Utilizatorii rețelelor sociale și-au exprimat nemulțumirile, sugerând că această măsură nu va avea impactul dorit asupra reciclării și protecției mediului. Unii se întreabă dacă nu ar fi fost mai eficient să se pună accentul pe educația ecologică și pe dezvoltarea unor sisteme mai bune de reciclare.

Pe de altă parte, susținătorii directivei argumentează că orice pas mic poate avea un impact mare pe termen lung. Ei consideră că această schimbare va reduce cantitatea de plastic aruncată la întâmplare și va încuraja obiceiuri mai responsabile de consum. De asemenea, ei subliniază că UE urmărește un plan pe termen lung, iar aceste măsuri fac parte dintr-un efort mai mare de a proteja mediul.

Ai putea citi: Detectoare de fum gratuite pentru români. Lista județelor în care vor fi instalate cu prioritate

directiva privind capacele
directiva privind capacele

Producătorii de băuturi au început deja să se conformeze noilor reguli, investind în echipamente și procese noi pentru a se asigura că toate sticlele sunt dotate cu capace atașate. Aceasta presupune costuri suplimentare, pe care unii le vor transfera consumatorilor. Astfel, prețul unor produse ar putea crește ușor.

„Capacele legate sunt cel mai rău lucru care i s-a întâmplat omenirii de la eliminarea mufei pentru căști”, a scris cineva pe rețelele sociale.

„Capacele de sticlă cu fir de legătură au fost o idee proastă și stupidă. Face dificil să bei din sticlă, poate dura o veșnicie pentru a reuși să înșurubezi capacul la loc”, a scris alt om.

„Chiar urăsc acest lucru”, a precizat altcineva.

„Le smulg dacă primesc o sticlă cu capacul fixat”, a scris un comentator furios.

„Este super enervant… Cei mai mulți oameni îl rup pur și simplu”, a spus alt om.

Chiar dacă păreau să fie conștienți că legarea capacelor de sticlă are ca scop îmbunătățirea ratei de reciclare, mulți dintre ei au pus sub semnul întrebării eficacitatea acestei măsuri.

„Încearcă să rezolve o problemă care nu exista, aproape toată lumea înșuruba capacul la loc atunci când aruncă sticla”, a scris un om.

Citește și: Românii care vor primi pensie deși nu au muncit nici măcar o zi în viața lor. „Un nou proiect de lege depus”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult