- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Directorul Transgaz anunță o catastrofă pentru România: „Undeva în 4-5 ani de zile nici gazele din Marea Neagră, nu vor satisface necesarul României”

11 Sep, 23:32 • Constantin Cristina
Directorul Transgaz, Sterian, anunță că România va avea nevoie de 4-5 miliarde metri cubi de gaze în plus față de producția din Marea Neagră în anii 2027-2028.
Directorul Transgaz anunță o catastrofă pentru România: „Undeva în 4-5 ani de zile nici gazele din Marea Neagră, nu vor satisface necesarul României”

România va trebui să importe aproximativ 4-5 miliarde de metri cubi de gaze naturale suplimentare în perioada 2027-2028, în plus față de producția internă din Marea Neagră. Aceste gaze vor fi furnizate din import și din terminalele de gaz natural lichefiat (LNG) din Marea Neagră, potrivit declarației directorului general al Transgaz, Ion Sterian, a informat Agerpres.

Citește și: Directorul Transgaz anunță o catastrofă pentru România: „Undeva în 4-5 ani de zile nici gazele din Marea Neagră, circa 8 miliarde mc, nu vor satisface necesarul României” 

Directorul Transgaz anunță o catastrofă pentru România: „Undeva în 4-5 ani de zile nici gazele din Marea Neagră, circa 8 miliarde mc, nu vor satisface necesarul României”

„Eu vă spun, undeva în 4-5 ani de zile, pe măsura şi a declinului producţiei interne, atât la OMV Petrom cât şi la Romgaz, care este un declin natural – azi producţia României este undeva la 9 miliarde mc de gaze – nici gazele din Marea Neagră, circa 8 miliarde mc, nu vor satisface necesarul României”, a spus Sterian la „Simpozionul Român al Energiei – SIREN 2023”, organizat de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).

Transgaz
Transgaz

Explicațiile oferite de directorul general al Transgaz includ faptul că în prezent, consumul de gaze naturale în România se situează în jurul valorii de 10-11 miliarde de metri cubi, iar prin extinderile noi ale rețelei de distribuție de gaze în anumite localități, se vor adăuga încă 3-4 miliarde de metri cubi. De asemenea, se așteaptă ca consumul de gaze să crească în urma funcționării centralei termice de la Mintia, cu un consum estimat de 2,5 miliarde de metri cubi, și a centralei de la Iernut, care, odată finalizată, va avea un consum de aproximativ 1 miliard de metri cubi. Alte adiții provin de la unitățile de la Ișalnița și Turceni, care vor adăuga încă 1,5 miliarde de metri cubi.

Directorul general al Transgaz a subliniat că estimarea de aproximativ 20 miliarde de metri cubi de consum trebuie luată în considerare în contextul în care companiile precum Azomureș sau Alro Slatina ar putea relua producția, ceea ce ar duce la o creștere suplimentară a cererii de gaze naturale, și în contextul altor investiții în infrastructura energetică.

Alte articole: Directorul Transgaz nu ține banii la saltea. Ion Sterian și-a cumpărat un apartament în Emiratele Arabe Unite