- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dispar ouăle maronii din magazine. Data la care se va întâmpla acest lucru

22 Apr, 09:29 • Bumbeneci Diana
Dispar ouăle maronii. Motivul pentru care s-a luat această decizie.
Dispar ouăle maronii din magazine. Data la care se va întâmpla acest lucru

Ouăle maro sunt pe cale să devină un aliment rar în magazine, chiar dacă, în general, sunt mai accesibile financiar decât cele albe. Această schimbare radicală vine ca un șoc pentru consumatori, iar fermierii sunt cei care aduc în prim-plan această nouă perspectivă.

Ce dimensiuni au ouăle comercializate în magazine?

Ouăle reprezintă un aliment de bază în bucătărie, fiind utilizate nu doar în forma lor simplă, ci și în numeroase rețete, de la sosuri și deserturi la pâine. Pe piața din România, există o varietate de dimensiuni de ouă, însă una dintre acestea ar putea să dispară.

Înainte de a intra în detalii, este important să discutăm despre clasificarea ouălor în funcție de dimensiune. Experții le împart în șase categorii, evaluându-le după formula: greutatea oului fără coajă. Cele mai întâlnite dimensiuni în magazine sau supermarketuri sunt: medii, mari și extra-mari.

Diferența între ouăle maronii și cele albe

O altă caracteristică definitorie a ouălor este culoarea cojii. Ai observat vreodată de ce unele ouă au coaja albă, iar altele maro? Explicația este simplă: ouăle albe sunt produse de găinile albe, în timp ce cele maro provin de la găinile maro. În afară de culoare, ouăle albe și cele maro sunt identice din toate punctele de vedere.

Cu o excepție: uneori, ouăle maro sunt mai accesibile ca preț în comparație cu cele albe. Din acest motiv, ele sunt preferate de multe gospodine. Cu toate acestea, conform prognozelor specialiștilor din Germania, acest tip de ouă ar putea dispărea de pe piață în următorii cinci ani.

Ouăle maronii vor dispărea în următorii 5 ani

Mulți fermieri au luat decizia de a schimba rasele de găini pe care le cresc pentru producția de ouă, ceea ce va duce la dispariția ouălor maronii din magazine sau supermarketuri. În schimb, vor fi promovate ouăle albe, care, deși mai scumpe, devin opțiunea preferată din perspectivă comercială.

Vezi și: De unde sunt aduse, de fapt, ouăle de la Lidl. Puțini știau acest lucru

„Peste cinci ani nu vor mai fi ouă maronii pe rafturile supermarketurilor”, este de părere Henner Schonecke, președintele Asociației Federale a Ouălor Germane. V. (BDE), explicând că trendul ar putea să se extindă în mai multe țări europene, printre care și România.

Avantajele raselor de găini albe

Rasele de găini albe prezintă unele avantaje în comparație cu cele maro, motiv pentru care fermierii vor să investească mai mult în ele. Găinile albe au potențial genetic mai mare, sunt mai agile, iar consumul de furaj este mai mic decât în cazul celor maro, astfel că hrana este valorificată mai bine.

Mai mult, ouăle găinilor albe sunt mai mici, deci păsările nu ajung să fie epuizate. În timp ce găinile maro produc 380 de ouă în 82 de săptămâni, cele albe produc 500 ouă în 100 de săptămâni.

Ai mai putea citi și: S-a decis! Marcel Ciolacu a confirmat construcția cele mai așteptate autostrăzi din România ultimelor 3 decenii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult