- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Drama copiilor din România în cifre. 39% dintre părinții plecați la muncă nu vor veni de Crăciun acasă

21 Dec, 16:22 • Cornel Ghimeșan
Un studiu realizat de Salvați Copiii a arătat în cifre suferința a zeci de mii de copii din România. Aproximativ 39% dintre părinții plecați la muncă în străinătate nu vor veni acasă pentru Crăciun.
Drama copiilor din România în cifre. 39% dintre părinții plecați la muncă nu vor veni de Crăciun acasă

39% dintre părinţii plecați la muncă în străinătate nu vor veni acasă pentru sărbătorile de iarnă, potrivit unui studiu realizat de Salvaţi Copiii.

În România, sunt în prezent peste 73.000 de copii care au unul sau chiar ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Dintre aceștia, doi din cinci nu se vor bucura de prezența părințiilor de Crăciun sau cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În 2022 au fost adoptate mai multe modificări legislative, care au ca scop facilitarea realizării procedurii de delegare temporară a autorirăţii părinteşti, astfel încât să fie oprită lipsa accesului copiilor la servicii de sănătate, educaţie şi beneficii sociale.

Alte articole: Klaus Iohannis, după discuțiile cu omologul portughez: Am subliniat importanţa acţiunii unitare a UE în gestionarea preţurilor la energie, respectiv în consolidarea securităţii aprovizionării cu resurse energetice

Organizaţia Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, a demarat pe 16 decembrie o campanie de informare destinată părinţilor care muncesc în străinătate şi persoanelor în grija cărora rămân copiii, cu privire la modificările legislative adoptate în 2022.

Drama copiilor din România în cifre. 39% dintre părinții plecați la muncă nu vor veni de Crăciun acasă
Drama copiilor din România în cifre. 39% dintre părinții plecați la muncă nu vor veni de Crăciun acasă

„Deja un fenomen cronicizat în România, copiii ai căror părinţi muncesc în alte ţări se găsesc într-o situaţie vulnerabilă, atunci când ambii părinţi sunt plecaţi, fără a fi delegată autoritatea părintească. Astfel, pe lângă trauma dată de absenţa părintelui, aceşti copii se confruntă cu situaţii limită, care le pot periclita accesul la educaţie şi servicii sociale”, explică Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Cum vor fi protejați copiii

Principalele modificări legislative care vizează protecţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, adoptate în 2022, sunt:

  • părinții vor avea posibilitatea de a iniția mult mai rapid și mai ușor procedura de delegare temporară a autorităţii părinţeşti, chiar dacă sunt deja plecați. Această măsură a apărut, deoarce mulți părinți nu apucau să facă toate procedurile necesare până să plece. De multe ori, află de joburi prea târziu sau decizia este luată pe ultima sută de metri.
  • copiii vor putea avea drept tutore și alte persoane, care nu sunt rude de maxim gradul III. Vor putea fi desemnate și persoane care fac parte din rețeaua socială a copilului, astfel încât acesta să se poată simții în confort.
  • delegarea temporară va putea fi prelungită succesiv pentru perioade de cel mult un a.
  • efectuarea unei anchete psihologice e către serviciul public de asistenţă socială la domiciliul persoanei desemnate.

Citește și: Petre Daea, atacat dur de un lider liberal. „Ajungi să te întrebi dacă Daea și cei din echipa lui protejează interesele fermierilor sau vrea să-i distrugă”

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult