- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Europa, greu încercată de războiul din Ucraina și criza energetică. Creditele scumpe au prăbușit prețurile caselor

22 Mar, 15:06 • Andrei Alina
Piața imobiliară în Europa suferă grav după începerea războiului din Ucraina. Criza de coronavirus, urmată de război, de criza energetică a dus la creșterea globală de inflației. Creditele s-au scumpit și puțini sunt cei care își mai pot permite să-și cumpere o casă. Acest lucru a condus la scăderea vânzărilor de locuințe. Prețurile au scăzut cu până la 15%.
Europa, greu încercată de războiul din Ucraina și criza energetică. Creditele scumpe au prăbușit prețurile caselor

Băncile centrale din întreaga lume au alocat resurse importante în 2022 în lupta împotriva inflației. Creșterea bruscă a dobânzilor a afectat majoritatea țărilor europene. Grav este și că estimările marilor bănci centrale, inclusiv Rezerva Federală a SUA și Banca Centrală Europeană, nu sunt deloc optimiste. Acestea avertizează că inflația poate persista mai mult decât se aștepta, potrivit ziare.com.

Piața imobiliară globală este în declin. Prețurile proprietăților au scăzut în Marea Britanie, Germania, Țările de Jos, Canada, Australia și în Statele Unite. Cea mai gravă situație este însă în Suedia. Scumpirea creditelor și creșterea gradului de îndatorare a populației au dus la scăderea prețurilor locuințelor. Oamenii nu se mai înghesuie să cumpere locuințe, mulți, chiar dacă vor, nu se mai încadrează în cerințele băncilor.

Citește și: Toți românii cu rate la bancă primesc noi vești de la Banca Națională. Ce se întâmplă azi cu indicele ROBOR

Statisticile arată că prețurile locuințelor din Suedia au scăzut cu aproximativ 15% până în decembrie 2022, după vârful înregistrat în martie același an. De atunci, prețurile se mențin într-o zonă de platou, arată o analiză New York Times.

Cei mai mulți suedezi au accesat credite cu dobândă variabilă, fie o rată fixă pentru mai puțin de un an. Astfel, gospodăriile suedeze simt din plin efectele creșterii ratelor dobânzilor. Din aprilie 2022, banca centrală a Suediei, Riksbank, a ridicat ratele dobânzilor la 3% de la zero, iar analiştii se aşteaptă ca rata să continue să crească pe fondul semnelor că inflaţia continuă să se mențină ridicată.

Citește și: Piața imobiliară din Cluj a ajuns la un nou record fără precedent! Cât se cere pentru o garsonieră de 16 mp cu toaleta în dulap

„Anul acesta este un an pierdut pentru investiții în Suedia din multe puncte de vedere”, a spus Annika Winsth, economist la Nordea, o bancă care estimează că produsul intern brut și consumul privat vor scădea cu 1,8% în 2023.