- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fermierii care vor primi subvenții suplimentare. Comisia Europeană prezintă noile decizii

14 May, 21:23 • Fundeanu Madalina
Se vor acorda subvenții suplimentare pentru acești fermieri. Ce au decis statele membre ale UE.
Fermierii care vor primi subvenții suplimentare. Comisia Europeană prezintă noile decizii

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat luni atenuarea unor reglementări de mediu în ceea ce îi privește pe fermierii care doresc să obţină subvenţii în cadrul Politicii Agricole Comune a UE (PAC), conform informațiilor transmise de Agerpres.

Se vor acorda subvenții suplimentare pentru acești fermieri. Decizia luată la nivelul UE

Decizia a fost luată în contextul protestelor de mare amploare ale fermierilor, iar Comisia Europeană a propus, în luna martie a anului în curs, atenuarea unei serii de reglementări de mediu din PAC, măsurile fiind aprobate de Parlamentul European pe data de 24 aprilie în acest an.

Prin decizia finală luată luni la nivelul Uniunii Europene, fermierii din statele membre vor întâmpina mult mai mai puţine obstacole în momentul în care vor solicita subvenţiile PAC. Un exemplu în acest sens constă în eliminarea obligaţiei de a lăsa o parte din terenurile lor arabile în pârloagă, una dintre cele mai importante solicitări ale fermierilor.

Pe de altă parte, lăsând la o parte derogarea parţială de la normele privind terenurile lăsate în pârloagă (GAEC 8), măsurile au în vedere acordarea unor subvenții suplimentare pentru fermierii care lasă în mod voluntar o parte din teren neutilizat, sprijinul financiar fiind acordat de statele membre UE.

Citește și: Noi reguli pentru comercianții din România. Ce a decis ANPC privind condițiile pentru comercializarea de legume și fructe

Subvenții pentru fermieri
Subvenții pentru fermieri

Mai mult de atât, prin intermediul noilor decizii vor fi atenuate reglementările privind rotaţia culturilor, permiţându-se fermierilor să aleagă între aceasta şi diversificarea lor.

De asemenea, statelor membre ale Uniunii Europene li se permite să excepteze anumite culturi şi tipuri de sol de la regulile privind refacerea structurii terenului, acoperirea solului, rotaţia culturilor sau diversificarea. În plus, țările membre UE au posibilitatea de a relaxa mai mult reglementările de mediu în cazul fenomenelor meteo extreme.

Ajutoarele de minimis au fost dublate

Vești bune pentru fermieri: s-au dublat ajutoarele de minimis. 14 țări membre ale UE, la inițiativa Germaniei, au solicitat Comisiei Europene să majoreze pragul pentru ajutoarele de minimis până la 50.000 de euro pentru o fermă pe parcursul a trei ani (de la nivelul actual de 25.000 de euro) precum şi a plafonului naţional corespunzător, notează agrointel.ro.

În cadrul întâlnirii Consiliului de miniștri Agrifish care a avut loc pe data de 29 aprilie, delegaţia din Germania a solicitat Comisiei Europene să mărească pragul pentru ajutoarele de minimis până la 50.000 de euro pentru o fermă pe parcursul a trei ani (de la nivelul actual de 25.000 de euro) precum şi a plafonului naţional corespunzător. Măsuri asemănătoare ar urma să se aplice în sectorul pescuitului şi acvaculturii.

Vezi mai multe știri: Parlamentarii iau măsuri privind prețurile umflate la RCA. Care este alternativa românilor pentru a plăti mai puțin