- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Finanțare record pentru micii fermieri. Cum poți primi 50.000 de euro GRATIS de la Guvern

30 Apr, 18:22 • Bumbeneci Diana
Sunt vești bune pentru micii fermieri din România. Cât de ușor poți primi finanțare de 50.000 de euro.
Finanțare record pentru micii fermieri. Cum poți primi 50.000 de euro GRATIS de la Guvern

Finanțare pentru micii fermieri. Românii pot beneficia, începând de la sfârșitul acestui an, de o finanțare de 50.000 de euro, sprijin acordat din fonduri europene, prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Intervenția face parte din noul plan strategic implementat de Ministerul Agriculturii și urmează să fie lansată în luna noiembrie, conform calendarului publicat de autoritățile oficiale.

Finanțare de la AFIR pentru micii fermieri

Bugetul total al acestei intervenții este de 107 milioane de euro, astfel că peste 2.000 de mici fermieri se vor putea bucura de această finanțare.

Potrivit Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, această intervenție înlocuiește, practic, submăsura 6.3 din vechiul PNDR, prin care se puteau accesa 15.000 de euro/fermă. În acest context, sprijinul este mai consistent, de 50.000 de euro, însă micii fermieri vor trebui să asigure o parte de cofinanțare, în procent de 15% din valoarea proiectului.

Mai exact, la un sprijin de 50.000 de euro, fermierii trebuie să scoată 7.500 de euro din propriul buzunar.

Vezi și: Nicolae Ciucă anunță noi măsuri luate de Guvern în urma discuției cu fermierii. „Proiectul de act normativ se află deja în analiza și dezbaterea Parlamentului și va fi gata cât mai repede posibil”

Finanțare fermieri
Finanțare fermieri

Primele vizate în cadrul acestei intervenții sunt definite ca fiind exploatații agricole cu o dimensiune economică între 4.000 SO și 11.999 SO sunt fermele mici. În situația exploatațiilor zootehnice de creștere a animalelor din rasele autohtone sunt eligibile exploatațiile cu dimensiunea economică de minimum 2.000 SO.

Ghidul solicitantului încă nu a fost publicat, însă specialiștii îi sfătuiesc pe micii fermieri să înceapă să-și pregătească din timp proiectele. Asta presupune verificarea documentației, înființarea unei forme de organizare cum ar fi PFA, II sau IF și declararea terenurilor la APIA prin acea formă de organizare nou înființată. Proiectele nu se pot depune pe persoană fizică.

Ai mai putea citi și: APIA anunță data limită pentru depunerea cererilor. 300.000 de fermieri sunt vizați

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult