- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Firmele din România au ajuns să angajeze deținuți din lipsă de personal

30 Jan, 10:38 • Andrei Alina
Lipsa muncitorilor îi obligă pe patronii din România să găsească soluții inedite. Unii aduc muncitori din Asia, iar alții se descurcă pe plan local. De exemplu, o firmă din Timișoara a angajat deținuți cărora le oferă și cazare. Ies în câștig și firma, dar și deținuți care primesc bani, dar și scurtarea pedepsei.
Firmele din România au ajuns să angajeze deținuți din lipsă de personal

Unele firme din Timișoara au ales să angajeze deținuți de la Penitenciarul Timișoara, cărora pedeapsa le permite să lucreze în regim semideschis, condamnați la cel mult un an de închisoare.

„E foarte bine, nu fac absolut nici o diferență, nu se uită urât la noi. Vorbesc ca de la om la om, ne respectăm reciproc. Am învățat foarte multe chestii bune aici. Cum să mă comport în societate, cum să respect un om și să știu să merg pe drum, să nu mai încalc legea, că totul se află.”, a spus un deținut la Euronews.

Citește și: Ce salariu are un hingher în România. Angajații ASPA sunt plătiți regește, în timp oamenii nevinovați mor sfâșiați de câini

Reintegrare în societate se poate considera și perioada în care suntem la muncă. Suntem între oameni, lucrăm. În primul rând sunt greutățile sufletești. Pentru un om care n-a fost niciodată, e groaznic, dar trecem peste. Am greșit, plătim.”, a declarat un alt deținut care poate ieși la muncă.

Citește și: Traiul din România îi face pe muncitorii străini să se stabilească aici. Ce salarii primesc angajații din orient

Pentru eficientizarea costurilor, una dintre firme a închiriat un spațiu în care îi cazează pe deținuți. Pentru paza acestora sunt responsabili angajați ai penitenciarului.

„Este pentru prima dată când o firmă din Timișoara este dispusă să încerce o astfel de colaborare, în care să pună la dispoziție spațiile de cazare pentru deținuții care prestează activități pentru firma respectivă.”, a declarat Liviu Marica, director Penitenciar Timișoara.

Deținuții lucrează în trei schimburi și sunt cazați în secția exterioară a Penitenciarului Timișoara, în camere cu câte trei până la opt locuri.