- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fostul ministru al Transporturilor a dat lovitura: s-a apucat de construit avioane

24 Aug, 15:02 • Stefan Simion
Radu Berceanu (70 de ani), fost ministru din partea formațiunii lui Traian Băsescu, nu o duce deloc rău. Fostul bugetar se apucă de noi afaceri: își face încă o fabrică de avioane. 
Fostul ministru al Transporturilor a dat lovitura: s-a apucat de construit avioane

Radu Berceanu, fost ministru al Transporturilor, pregătește terenul pentru construcția unei noi fabrici de avioane de mici dimensiuni, în satul Tâncăbești, localizat la nord de București.

Controversatul fost politician deține în Tâncăbești, de mai mulți ani, un teren de aproximativ 10.000 de metri pătrați, evaluat la 1 milion de lei, echivalentul a 200.000 de euro. Pe acest imobil funcționează deja halele sale de producție, în cadrul firmei Pietra, specializată în realizarea de dale și pavaje din piatră naturală reconstruită.

După închiderea firmei, Radu Berceanu a demarat asamblarea avioanelor diviziei sale AVI Aircraft.

Acum, fostul ministru are în plan construcția pe același teren, a unei noi hale de producție de avioane, pe o suprafață de până în 1.000 de metri pătrați, pentru producerea de avioane de mici dimensiuni, uc un singur loc, ultraușoare, demontabile, ce vor avea o greutate de 120-130 de kilograme.

Primul model al lui Radu Berceanu este AVI Aircraft ULM, Swan 120.

Cât costă avioanele lui Radu Berceanu

Avionul de bază costă 37.000 de euro și cu opțiuni ajunge la un preț de până în 50.000 de euro, inclusiv remorca și parașuta.

„La Craiova producem doar niște piese, dar asamblarea o facem la Tâncăbești, în halele în care a funcționat producătorul de dale Pietra. Hala în care producem acum nu este potrivită și vrem să facem una nouă. Acum lucrăm cu 7 muncitori și facem 10 avioane pe an.

Dacă îmi cere cineva acum un avion, pot să îl livrez abia în martie 2024, pentru că avem deja comenzi cu avansuri încasate.

În hala nouă vrem să facem o producție mai de serie, cam 30 de avioane pe an, și vom avea nevoie de circa 35 de angajați. Investiția în hală este de câteva sute de mii de euro și sperăm să începem să lucrăm de la începutul anului viitor.

Cumpărăm doar motorul, roțile, șuruburile, rulmenții, parașuta și câteva elemente din aparatura de bord, iar restul producem noi”, a declarat, pentru Profit.ro, Radu Berceanu, proprietarul AVI Aircraft.

Până acum, Berceanu a vândut deja 40 de avioane. 80% din clienți sunt din Germania, dar a mai vândut în Elveția, Austria, Franța și SUA.

Grupul AVI are trei hale de producție în Craiova, cu o suprafață de 4.800 de metri pătrați, amplasate pe un teren de două hectare. Aici sunt produse piscine, dar și carcase pentru trenuri, tramvaie, metrouri, automobile și industria nautică, printre clienții grupului figurând Bombardier și Alstom.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult