- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Germania ia în calcul dacă să mai conducă Forța de Răspuns cu nivel de Reacție Ridicat NATO. Securitatea Europei, în pericol!?

03 Jan, 18:20 • Stefan Simion
Germania ar putea renunța la conducerea Forței de Răspuns cu Nivel de Reacție Ridicat NATO. Ce efecte ar avea această decizie asupra țărilor membre, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina.
Germania ia în calcul dacă să mai conducă Forța de Răspuns cu nivel de Reacție Ridicat NATO. Securitatea Europei, în pericol!?

Ministerul german al Apărării anunță oficial că analizează în prezent dacă să prelungească exercitarea conducerii forței operative comune a NATO de către Germania dincolo de 2023 din cauza întârzierilor intervenite din partea Marii Britanii. Aceasta din urmă ar trebui să preia conducerea acestei forțe în cadrul Alianței Nord-Atlantice, anunță azi Table Media, citând surse din cadrul armatei germane, potrivit Reuters și Agerpres.

Germania reanalizează modul de conducere VJTF NATO

Forţa de Răspuns a NATO este pregătită să intervină 24/7 pentru un răspuns rapid la crize de securitate, iar aliaţii contribuie cu forţe anual, prin rotaţie. Aceasta este constituită din forţe terestre, aeriene, navale şi de operaţiuni speciale. Forţa de Răspuns a NATO a fost constituită în 2002, la Summitul de la Praga, iar în 2014 a fost modificată pentru a include unitatea „vârf de lance” – VJTF (Very High Readiness Joint Task Force). Forţa de Răspuns a NATO poate fi mobilizată în cazul unor dezastre naturale, dar şi ca răspuns la crize.

În acest context, Bundeswehr-ul german (armata) a preluat comanda Forței de Răspuns cu Nivel de Reacție Ridicat (Very High Joint Readiness Task Force /VJTF) pentru 12 luni. Așadar, asigură conducerea să fie operațională în termen de 48 până la 72 de ore. Germania a detașat până la 2.700 de soldați în cadrul acestei forțe ca națiune principală.

Marea Britanie, potrivit surselor, citate de Table Media va putea prelua conducerea VJTF abia în 2024, cu câteva luni mai târziu decât fusese inițial planificat, ceea ce duce la noi discuții în cadrul Alianței.

Te mai poate interesa și: Aproape 5.000 de bărbaţi ucraineni au fugit din țara lor. Aceștia au venit în România pentru a nu fi recrutați în armată

VJTF a fost creat după anexarea unilaterală a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Rusia și a fost desfășurat pentru prima dată pentru apărarea colectivă după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie anul trecut.

JVTF NATO
JVTF NATO

Ce este știut la această oră este că nu este clar deocamdată ce efect ar putea avea asupra operațiunilor VJTF întârzierea intervenită la nivelul conducerii grupului.

Alternanța la conducerea VJTF între țările membre este destinată să împartă povara asupra forțelor armate, în contextul în care brigăzi naționale sunt detașate pe o perioadă de trei ani în cadrul acestui grup, ceea ce înseamnă că nu sunt disponibile pentru alte misiuni sau obligații internaționale.

„Nu există nimic oficial despre care să vă pot comunica deocamdată”, a indicat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării. Partea britanică a refuzat momentan să comenteze acest aspect.

Ai mai putea citi: Impozitul pe salariu nu va mai fi plătit de o categorie de români. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2023

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult