- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Haos în 15 spitale din București și restul țării după un atac cibernetic. Medicii nu mai pot folosi sistemele, iar camerele de gardă sunt pline cu pacienți

12 Feb, 11:19 • Adrian Popovici
Sistemul informatic al 15 spitale din București și din întreaga țară se confruntă luni cu un atac cibernetic care perturbă activitățile lor obișnuite. Potrivit informațiilor furnizate de către Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), ar fi vorba despre un atac cibernetic de tip ransomware, care vizează un furnizor de servicii IT pentru mai multe unități medicale
Haos în 15 spitale din București și restul țării după un atac cibernetic. Medicii nu mai pot folosi sistemele, iar camerele de gardă sunt pline cu pacienți

Sistemul informatic al 15 spitale din București și din întreaga țară se confruntă luni cu un atac cibernetic care perturbă activitățile lor obișnuite. Potrivit informațiilor furnizate de către Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), ar fi vorba despre un atac cibernetic de tip ransomware, care vizează un furnizor de servicii IT pentru mai multe unități medicale, transmite Profit.ro.

„Mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialişti ai DNSC s-a deplasat la faţa locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a comunicat instituţia.

DNSC sugerează ca echipele IT din aceste spitalele să nu fie deranjate momentan pentru informații, astfel încât să poată să se poată concentra în totalitate pe procesul de restaurare a serviciilor informatice și a datelor, deoarece acest aspect este considerat o prioritate absolută în acest moment.

Ce spitale au fost afectate de acest atac cibernetic?

Dintre cele 15 spitale menționate, cel puțin trei se află în București, și printre acestea s-ar numără: Institutul Marius Nasta, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni. Aceste instituții medicale au contractat serviciile unui furnizor IT pentru a gestiona aspectele informatice legate de serviciile medicale. Cu toate acestea, serverul acestei companii IT pare să fi fost ținta unui atac cibernetic în această dimineață. Este necesar să se stabilească modul în care vor fi raportate și decontate aceste servicii, deoarece în lipsa introducerii lor în sistem, spitalele riscă să nu primească finanțare de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

”Informaţia a venit de la sistemul Hipocrate care se pare ca a fost atacat şi am oprit accesul la internetul public. În momentul de faţă funcţionăm în offline. Nu am trimis bolnavi acasă şi continuăm activitatea un pic mai greoi”, au transmis reprezentanţii Spitalului ”Bagdasar Arseni”.

La Institutul Marius Nasta se înregistrează un număr semnificativ de pacienți care așteaptă în camera de gardă și asta deoarece sistemul informatic, ca urmare a acestui atac, întâmpină dificultăți care împiedică furnizarea oricărui serviciu medical.