- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

HS Timber Productions, fostul Holzindustrie Schweighofer, anunță concedieri în România. Câți oameni vor rămâne fără locul de muncă

27 Jan, 15:38 • Cornel Ghimeșan
Austriecii de la HS Timber Productions, fostul Holzindustrie Schweighofer, au decis o nouă restructurare a afacerilor din România. Activitatea fabricii de grinzi lamelare din Rădăuți va fi redusă cu o treime, din luna aprilie, iar acest lucru va afecta aproximativ 160 de angajați.
HS Timber Productions, fostul Holzindustrie Schweighofer, anunță concedieri în România. Câți oameni vor rămâne fără locul de muncă

HS Timber Productions, fostul Holzindustrie Schweighofer, anunță concedieri în România. Grupul austriac HS Timber Productions, fostul Holzindustrie Schweighofer, una dintre cele mai mari companii de procesare a lemnului din Europa, a decis după un an să declanșeze, o nouă restructurare a afacerilor din România, potrivit Profit.ro

Citește și Vine sfârșitul pentru mii de companii în 2023! Scenariul sumbru al specialiștilor economici

HS Timber Productions, fostul Holzindustrie Schweighofer, anunță concedieri în România

Astfel, activitatea fabricii din Rădăuți urmează ca din luna aprilie să fie redusă cu o treime, iar acest lucru va afecta 160 de angajați.

În 2021, HS Timber Productions avea în România aproximativ 1.570 de angajați. Anul trecut însă, 600 dintre ei și-au pierdut locul de muncă în urma restructurărilor.

Compania a raportat la finalul anului 2021 afaceri de 3,1 miliarde lei, dar și și un profit net de 624,6 milioane lei.

Reprezentanții companiei au transmis că principalele motive privind reducerea capacității de producție la fabrica din Rădăuți sunt aceleași  ca și cele din  2022 și anume „factori de localizare nefavorabili”.

În prezent, compania HS Timber Group mai are are în România alte două fabrici de cherestea la Sebeş și Reci, dar şi o fabrică de panouri din lemn masiv la Siret, însă acestea nu sunt afectate de reducerea capacității de producție.

Mai mult grupul austriac mai are şi o fabrică de cherestea în Germania. HS Timber Group este una dintre cele mai importante companii de prelucrare a lemnului din Europa, iar produsele grupului sunt vândute în peste 70 de ţări din întreaga lume.

Plafonarea la prețul lemnului de foc a redus producția în industrie

Plafonarea la prețul lemnului de foc a avut și reacții adverse ,,precum o criză de aprovizionare a populaţiei cu lemn de foc şi o scădere dramatică a producţiei în industria lemnului,” conform Prolemn.

,,Într-un mod de neînţeles, deşi plafonarea preţurilor lemnului de foc, peleţilor şi bricheţilor s-a dovedit imediat o măsură artificială care a condus la dispariţia acestor produse din comerţul modern, în plin sezon de aprovizionare a populaţiei pentru sezonul de toamnă-iarnă, ordonanţa de urgenţă care a introdus această plafonare nu a fost modificată, produce aceleaşi efecte şi în prezent. Intrată în vigoare la 5 octombrie, ordonanţa a fost aprobată tacit de Senat după mai mult de o lună de indecizie politică şi a fost transmisă la Camera Deputaţilor unde nu a intrat încă în dezbatere la Comisiile de specialitate, la aproape două săptămâni de la această transmitere”, se arată în comunicatul reprezentanților Prolemn

De asemenea, se mai arată în comunicat că ”situația cea mai acută de criză pe piața lemnului” s-a petrecut în toamna acestui an.

,,Situaţia de criză pe piaţa lemnului de foc a fost percepută ca fiiind acută în toamna anului 2022, dar cauza de fond este deficitul de resursă de lemn în piaţă, care a început încă din primăvară, ca şi creşterea preţurilor. În condiţiile unei oferte de lemn pe picior redusă cu 30% faţă de anii anteriori la licitaţiile principale pentru producţia anului 2022 organizate de RNP – Romsilva, preţurile medii de adjudecare au fost de 391 lei/mc încă din primăvară, în creştere de 2,5 ori faţă de preţurile medii ale anului 2021. Deficitul de resursă de lemn au condus în mod artificial la preţuri mai mari cu 60-70% pentru lemnul industrial în România faţă de preţurile pieţei europene. De aceea, în 2022 am avut o contracţie dramatică a producţiei în industria lemnului şi închideri de capacităţi”, au mai transmis Prolemn.

Citește și Tanczos Barna neagă că ar exista o criza a lemnului pentru foc: „S-a vândut mai mult decât în 2021. Se găsesc lemne de foc pe piaţă”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult