- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Impozite locale 2023: Ce trebuie să știe firmele despre impozitul pe mijlocul de transport

12 Jan, 21:44 • Bocioacă Bianca
Firmele trebuie să cunoască o serie de aspecte importante ce fac referire la impozitul pe mijlocul de transport și modalitatea de stabilire a acestuia.
Impozite locale 2023: Ce trebuie să știe firmele despre impozitul pe mijlocul de transport

Toate firmele care dețin în proprietate un autovehicul care trebuie înmatriculat sau înregistrat în România sunt obligate să achite anual impozitul pe mijlocul de transport. Firma datorează impozitul numai pe perioada în care mijlocul de transport este înmatriculat sau înregistrat în România, potrivit avocatnet.ro.

Impozitul pe mijloacele de transport este datorat de:

  • firma care are în proprietate un mijloc de transport înmatriculat sau înregistrat în România la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior;
  • locatar, în situația în care mijlocul de transport face obiectul unui contract de leasing, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior;
  • fiduciarul, dacă mijlocul de transport face parte dintr-un patrimoniu fiduciar, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent.

Dacă o firmă a încheiat un contract de leasing în vederea achiziției unui mijloc de transport, firma care deține calitatea de locatar are obligația de a depune declarația fiscală, la organele fiscale locale în raza cărora este înregistrat mijlocul de transport, în maxim 30 de zile de la data încheierii contractului de leasing, împreună cu o copie a acestuia.

Totodată, în situația în care o firmă reziliază contractul de leasing financiar, impozitul pe mijlocul de transport va fi datorat de locatar începând cu data de 1 ianuarie a anului următor încheierii procesului-verbal de predare a bunului sau a documentelor care atestă intrarea în posesia bunului a locatarului.

Citește și: Ce scumpiri îi așteaptă pe români în 2023. Mai mulți bani pentru plata taxelor, impozitelor și pentru distracție

În cazul în care o firmă a finalizat contractul de leasing financiar și a obținut transferul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport, locatarului îi revine datoria de a declara la organul fiscal local competent, în termen de 30 de zile, și trebuie să plătească impozit pe mijlocul de transport de la 1 ianuarie a anului fiscal următor celui în care a avut loc predarea-primirea vehiculului.

Scutire de plata impozitului pe mijlocul de transport

Firmele pot beneficia de scutire de la impozit pentru următoarele mijloace de transport:

  • vehiculele istorice definite conform prevederilor legale în vigoare;
  • mijloacele de transport specializate pentru transportul stupilor în pastoral, astfel cum sunt omologate în acest sens de Registrul Auto Român, folosite exclusiv pentru transportul stupilor în pastoral;
  • autovehiculele acționate electric;
  • autovehiculele second hand înregistrate ca stoc de marfă și care nu sunt utilizate în folosul propriu al operatorului economic, comerciant auto sau societate de leasing.

Conform Hotărârii CGMB 219/2022, la nivelul municipiului București, au fost stabilite următoarele valori exprimate în lei/200 cm3 sau fracțiune din aceasta, pentru determinarea impozitului pe mijloacele de transport:

  • pentru motociclete, tricicluri, cvadricicluri și autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cm3 inclusiv, valoarea de 8 lei/200 cm3;
  • pentru motociclete, tricicluri și cvadricicluri cu capacitatea cilindrică de peste 1.600 cm3, valoarea de 9 lei/200 cm3;
  • pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică între 1.601 cm3 și 2.000 cm3 inclusiv, valoarea de 22 lei/200 cm3;
  • pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică între 2.001 cm3 și 2.600 cm3 inclusiv, valoarea de 85 lei/200 cm3;
  • pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică între 2.601 cm3 și 3.000 cm3 inclusiv, valoarea de 171 lei/200 cm3;
  • pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 3.000 cm3, valoarea de 345 lei/200 cm3.

Firmele trebuie să plătească impozitul pe mijloacele de transport în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 spetembrie, inclusiv. Companiile care vor plăti integral până la 31 martie pot beneficia de o bonificație de până 10%.

Citește și: Unele primării au mărit dările locale pentru anul 2023. Impozitele pe mașini de peste 5.000 de lei vor transforma mulți șoferi în pietoni!