- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Unele primării au mărit dările locale pentru anul 2023. Impozitele pe mașini de peste 5.000 de lei vor transforma mulți șoferi în pietoni!

30 Nov, 23:37 • Gabriela Andreescu
Edilii din mai multe localităţi au anunţat deja taxe şi impozite mai mari pentru maşini şi locuinţe în 2023.
Unele primării au mărit dările locale pentru anul 2023. Impozitele pe mașini de peste 5.000 de lei vor transforma mulți șoferi în pietoni!

Taxele și impozitele în municipiul Oradea în 2023 vor fi indexate cu rata inflației din 2021, a anunţat primarul Florin Birta, iar în Iasi, un proiect de hotărâre al Consiliului Local prevede majorarea impozitelor și taxelor pentru clădiri și autoturisme. Creșterea ar fi în procent de 5.1 la sută, adică rata inflației din 2021.

Modificările de taxe instituite de autoritățile locale din Oradea:

„Până săptămâna trecută, în Codul Fiscal aveam un conflict legislativ, Guvernul stabilind o procedură prin care taxele și impozitele se calculează după grila notarială, iar Parlamentul o procedură prin care acestea se stabilesc în  funcție de rapoartele de evaluare, plus valorile impozabile stabilite  administrativ. Pentru a încheia acest conflict, în data de 16 noiembrie, Parlamentul a aprobat Ordonanța de Urgență a Guvernului privind  amânarea aplicării impozitării pe baza grilei notarilor până în anul 2025. Așadar, taxele și impozitele locale se stabilesc după vechiul Cod Fiscal, care era în vigoare înainte de aceste modificări”, a explicat primarul Florin Birta, citat de romaniatv.net.

După apariția Ordonanței de Urgență, Primăria Oradea a lansat în consultarea publică, în luna august, taxele și impozitele locale pentru anul 2023, mai informează sursa citată.

Modificările impozitelor și taxelor pentru 2023 sunt grupate în următoarele categorii:

 • Indexarea cu indicele general al inflației. Așa cum se știe, Codul Fiscal obligă la indexarea anuală a impozitele și taxelor. Rata inflației care se aplică din 2021 este de 5,1%.

Această inflație afectează:

 • clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice,
 • terenurile persoanelor fizice și juridice,
 • autoturismele persoanelor fizice și juridice, exceptate fiind autoturismele peste 12 tone.

Citește și: Cinci zile de concerte la Târgul de Crăciun din Piața Constituției! Andra, printre vedetele care vor urca pe scenă!

Inflația nu afectează însă:

 • clădirile de afaceri ale persoanelor fizice și juridice (al căror impozit se stabilește în funcție de raportul de evaluare),
 • clădirile rezidențiale ale persoanelor juridice,
 • taxele pentru certificate/acorduri/avize
 • taxele speciale de urgență,
 • taxe de acces la obiectivele turistice.

De asemenea, nu se vor modifica tarifele la parcări și tarifele bazelor sportive.

 • Instituirea a 5 taxe speciale în domeniul evidenței persoanelor, urbanismului și a registrului agricol
Edilii din mai multe localităţi au anunţat deja taxe şi impozite mai mari pentru maşini şi locuinţe în 2023.
Edilii din mai multe localităţi au anunţat deja taxe şi impozite mai mari pentru maşini şi locuinţe în 2023

Aceste taxe speciale sunt:

 • Taxa specială pentru oficierea căsătoriei, în situația în care viitorii soți nu au domiciliul sau reședința în municipiul Oradea – în cuantum de 100 lei;
 •  Taxa specială pentru transcrierea în regim de urgență a certificatelor/extraselor de stare civilă emise de autoritățile străine – în cuantum de 100 lei;
 •  Taxă specială pentru eliberarea în regim de urgență a adeverințelor de Registru Agricol – în cuantum de 50 lei;
 •  Taxe speciale privind constatarea demolării unor construcții fără autorizație de desființare (lucrări mai vechi de 3 ani).
 • Taxe mai mici la înmormântările din weekend și sărbători, taxe diminuate pentru chiriașii din Piața Cetate

Modificările de taxe instituite de autoritățile locale din Iași:

Un proiect de hotărâre al Consiliului Local Iași prevede majorarea impozitelor și taxelor pentru clădiri și autoturisme. Creșterea ar fi în procent de 5.1 la sută, adică rata inflației din 2021.

Cei care dețin mașini de lux cu o capacitate cilindrică mai mare vor plăti mai mult. Valoarea impozabilă a unei clădiri se reduce în funcție de anul terminării acesteia. Spre exemplu, clădirile cu peste 100 de ani vechime beneficiază de o reducere de 50 la sută, iar cele cu o vechime cuprinsă între 30 și 50 de ani au 10 la sută

Cei mai afectați vor fi ieșenii ce dețin un autoturism, întrucât ar putea să plătească un impozit mai mare în anul 2023. Impozitul pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cm3 și 2.000 cm3, inclusiv, va crește cu un procent de 5,1 la sută. Prin urmare, rezidenții din Iași ce dețin un autoturism cu această capacitate cilindrică vor plăti 176 de lei.

Autoturismele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cm3 și 2.600 cm3, inclusiv, vor plăti 850 de lei. Cei care dețin un autoturism cu capacitatea cilindrică între 2.601 cm3  și 3.000 cm3, inclusiv, vor plăti, în anul 2023, suma de 2.223 de lei.

Impozitul pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cm3 va fi în valoare de 5.176 de lei.

Citește și: Pus pe fugă de sancțiunile occidentale, Lukoil se reorienteză: încetează să mai exporte petrol prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan și apelează la oleoductul Caspian Pipeline Consortium

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult