- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Informația momentului pentru românii cu credite la bănci. Când vor scădea dobânzile? BNR: „Sunt mai multe evoluții de luat în seamă”

15 Aug, 11:53 • Lupu Alexandra
Ce se întâmplă cu dobânzile. Veste pentru românii cu credite la bănci.
Informația momentului pentru românii cu credite la bănci. Când vor scădea dobânzile? BNR: „Sunt mai multe evoluții de luat în seamă”

Inflația a ajuns la 9.4%, adică sub pragul de 10% în iulie 2023, de la un vârf de aproape 17% în 2022. Vestea ar putea fi una bună pentru românii care au credite la bănci, pentru că odată ce inflația scade, la fel s-ar putea întâmpla și cu dobânzile, informează stiripesurse.ro. Cu toate acestea, se pare că estimările BNR nu sunt deloc pozitive: dobânzile nu vor scădea prea curând, susțin analiștii.

BNR, despre scăderea dobânzilor

Inflaţia a scăzut la sub 10% în iunie 2023. La acel moment a fost înregistrată prima scădere sub două cifre de la începutul anului 2022, înainte de a izbucni războiul din Ucraina. Teoria economică pusă în practică de toate băncile centrale din lume arată că atunci când inflația crește, cresc și dobânzile.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: ROBOR 14 august. Indicele ROBOR scade în prima zi a săptămânii! Vești bune pentru românii cu credite în lei

În aceste momente, inflația scade în România, dar cu toate acestea, nu se întâmplă același lucru și dacă vorbim despre dobânzi. Analiștii financiari și guvernatorul BNR nu se arată deloc optimiști.

Mugur Isărescu a declarat că dobânda trebuie păstrată la un nivel înalt până în momentul în care există o confirmare că inflația se va poziționa sub rata dobânzii. Mai mult decât atât, guvernatorul BNR este de părere că dobânzile nu vor scădea în acest an în România.

„Ce observ eu, inclusiv în zona euro, este că trebuie să păstrăm ratele de dobândă la un nivel relativ mai înalt până când avem confirmarea că inflaţia vine sub rata dobânzii. Vom începe să coborâm dobânzile în măsura în care vedem că inflaţia vine în mod clar în jos, sub dobânda de politică monetară. Anul acesta este exclus”, spune Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

BNR
BNR

Aurelian Dochia, analist financiar, nu consideră că dobânzile vor scădea în 2023. El menționează că ceea ce observăm acum în inflație nu este sub controlul autorităților naționale, referindu-se la prețurile mari la energie.

„Nu cred că rata dobânzii de politică monetară va scădea până la finalul anului, dar sunt mai multe evoluţii de luat în seamă. Ceea ce vedem acum în inflaţie nu este sub controlul autorităţilor naţionale, cum ar fi creşterile de preţuri la energie pe pieţele internaţionale”, declară analistul financiar.

Citește și despre următorul subiect: Ratele românilor împrumutaţi la bancă au crescut cu peste 50% la o treime din creditele ipotecare standard în lei