- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Informații noi cu privire la pensiile românilor. Milioane de seniori vor primi sume de bani în 2024

07 Oct, 09:46 • Oprea Alina
Situația pensiilor din România va fi recalculată. Anul 2024 va veni cu surprize pentru pensionari și nu numai!
Informații noi cu privire la pensiile românilor. Milioane de seniori vor primi sume de bani în 2024

Conform unor surse, pregătirile pentru pensiile din 2024 sunt deja în desfășurare. Deși situația bugetară a României este delicată, apropiindu-se anul electoral, autoritățile sunt sub presiunea de a oferi mai multe beneficii.

Citește mai multe despre: Noua formulă de calcul a pensiilor explicată. Cu cât vor crește pensiile românilor

Funcționarea sistemului de pensie

Adrian Măniuțiu a detaliat, pentru români, ce înseamnă pensia și cum se categorisește aceasta în piloni. După cum acesta a menționat, sunt trei piloni care se împart.

“Pilonul 1 – Sistemul Public – CONT REDISTRIBUTIV
Pilonul 2 – Pensia administrată privat
Pilonul 3 – Pensia facultativă max 15% brut”, după cum explică Adrian Mănuțiu, conform Antena 3.

Pensii
Pensii

Problema pensiilor

Cu o vârstă medie de pensionare de 65 de ani și o speranță medie de viață oficială de 75 de ani în România, contribuabilii au o contribuție medie de 650.000 de lei pe parcursul a 35 de ani. Acest lucru se traduce într-o pensie medie pe o perioadă de 10 ani care reprezintă 50% din suma totală contribuită.

”Funcționăm astăzi pe un sistem gândit pe la 1.900, în secolul trecut, revizuit în anii ’60, gândit să funcționeze pentru 4-7 ani. Astăzi ar trebui să fim susținuți de pensii undeva în medie între 9 și 12 ani. Situația e o problemă globală, cu un deficit care crește în fiecare an. Dacă o ținem în ritmul ăsta, în doar 25 de ani deficitul va echivala cu de patru ori economia mondială astăzi.

Adică e clar că ceva trebuie să se schimbe”, Adaugă Adrian Măniuțiu, potrivit Antena3.

Ce se întâmplă în cazul unui colaps în anul 2024?

Pentru a preveni un colaps financiar, trebuie să luăm în considerare câteva măsuri esențiale: educația financiară rămâne cheia în luarea de decizii financiare informate; dezvoltarea sistemelor private de economisire poate oferi o alternativă la pensiile de stat; diversificarea investițiilor, inclusiv în active alternative, poate reduce riscurile financiare; o revizuire a vârstei de pensionare poate ajuta la menținerea echilibrului în sistemele de pensii; simplificarea procesului de economisire poate încuraja mai mulți oameni să economisească; transparența și furnizarea de informații clare sunt esențiale pentru luarea unor decizii financiare înțelepte. Aceste măsuri pot contribui la un viitor financiar mai sigur și mai stabil pentru toată lumea.

Citește mai multe despre: Contribuția la sistemul public de pensii 2023. Românii vor plăti mai mult pentru vechime în muncă de la 1 noiembrie, odată cu majorarea salariului minim pe economie