- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Investiție de 1 miliard de dolari într-o mină de magneziu dezafectată de lângă Oradea. Proiectul ne pune în competiție directă cu China

23 Apr, 16:55 • Adrian Popovici
Autoritățile au aprobat redeschiderea unei mine de magneziu, o premieră pentru Europa ultimilor 10 ani. Piața europeană a acestui metal este controlat de China care asigură 90% din producția necesară.
Investiție de 1 miliard de dolari într-o mină de magneziu dezafectată de lângă Oradea. Proiectul ne pune în competiție directă cu China

O investiție masivă care urmează să aibă loc în România va pune țara noastră într-o competiție directă cu China pe o piață în plină expansiune pe care asiaticii o domină într-o proporție de aproape 90%. După cum notează Profit.ro, ar fi vorba de un miliard de dolari pentru o exploatare de magneziu.

România a atribuit o licență de exploatare minieră unei companii sprijinite de gigantul american de capital privat Amerocap, estimându-se că investiția va ajunge la 1 miliard de dolari. După cum notează și jurnaliștii de la Financial Times, în România este locul în care prima dată în ultimii zece ani în care se va inaugura o nouă mină de magneziu în Europa.

Verde Magnesium se pregătește să investească un miliard de dolari în redeschiderea unei mine de magneziu abandonate lângă Oradea, cu planuri de a construi facilități de procesare alimentate cu energie regenerabilă. De asemenea, compania dorește să se angajeze în reciclarea aluminiului. Proiectul vizează exploatarea zăcământului de brucit din Budureasa, județul Bihor, cu scopul de a produce prima tonă de magneziu metalic în România până în 2027 și de a atinge o capacitate de producție de 90.000 de tone pe an până în 2032-2034.

Mină de magneziu. Foto: Unsplash
Mină de magneziu. Foto: Unsplash

Citește și: Transavia, cel mai mare jucător din industria cărnii de pui, anunță o investiție masivă de 70 de milioane de euro. „Avem ambiții serioase”

Investiție de un miliard pentru redeschiderea unei mine de magneziu

Mina de magneziu din Bihor a fost închisă în 2014, fiind ultima operativă din Europa la acea vreme. Administrarea exploatației era în responsabilitatea firmei Geoasset, în spatele căreia se afla Sorin Ovidiu Vântu și care se află în prezent în procedură de insolvență. Din februarie 2020, companiei i-a fost retrasă licența de extracție și prelucrare a calcarului cu brucit.

În funcție de extinderea capacității de producție, proiectul are potențialul de a genera până la 1.000 de locuri de muncă directe și până la 10.000 de locuri de muncă indirecte. Compania vizează să devină principalul producător de magneziu metalic din Uniunea Europeană, furnizând astfel Europei o opțiune de aprovizionare internă pentru cererea sa, care în prezent se bazează în totalitate pe importurile din afara spațiului comunitar.

După cum arată statisticile, UE cumpără peste 90% din magneziul de care are nevoie industria sa din China. Acest metal este folosit pentru producția de aliaje ușoare de aluminiu, folosite la vehicule și ambalaje. Pe lângă exploatarea de la Budureasa, ultimele două mine europene care produceau magneziu se aflau în Norvegia și în Franța. Trebuie precizat că acestea au fost închise în 2001, unul dintre motive fiind tocmai competiția importurilor asiatice mai ieftine.

Citește și: Investiție mamut aproape de București. Cine sunt milionarii care extind un complex pe zeci de hectare