- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Isărescu face anunțul! Adio prețuri mari la alimente „Unele scăderi cred că vor apărea, la legume, fructe”

12 May, 19:11 • Constantin Cristina
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu este de părere că prețurile la alimente nu vor mai crește, iar pentru că România este o țară agricolă, merită să aibă prețuri mai mici la alimente.
Isărescu face anunțul! Adio prețuri mari la alimente „Unele scăderi cred că vor apărea, la legume, fructe”

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a afirmat că în perioada următoare românii nu se vor mai confrunta cu prețuri exorbitante la fructe și legume, a transmis ziare.com. Atât timp cât România este o țară agricolă, va avea prețuri mai mici la alimente, dar nu vor fi diferențe mari față de prețurile înregistrate în Uniunea Europeană.

Vezi și: Isărescu vine cu vești bune! Românii nu mai au motiv de îngrijorare din cauza dobânzilor „Încep să cred că este limita”

Isărescu face anunțul! Adio prețuri mari la alimente

Isărescu a fost întrebat dacă românii ar trebui să se obișnuiască cu prețurile mari la alimente sau se pot aștepta la scăderi ușoare ale tarifelor.

„Unele scăderi cred că vor apărea, la legume, fructe. Am văzut că au apărut preţurile la cireşe. La început de lună mai sunt trufandale şi de regulă sunt mai scumpe. Vorbim de produse agro-alimentare, mai ales legume, fructe, ouă vor avea scăderi de preţuri, că aşa se întâmplă, sunt sezoniere. S-ar putea să avem cel puţin diminuări uşoare de preţ şi la produsele care ne-au durut cam mult – uleiul comestibil. La alte produse nu putem să ne dăm seama, că ar trebui să facem analize sectoriale. Ceea ce aproape suntem siguri, nu o să mai fie creşteri mari de preţuri în perioada următoare”, a transmis guvernatorul BNR.

El a precizat că preţurile la produsele agroalimentare în România sunt cam 50-60% din cele din media europeană.

„Trebuie să fim atenţi când ne uităm la aceste mişcări relative şi la nivelul absolut al preţurilor. Suntem în Uniunea Europeană şi nu cred că noi mai putem să sperăm să avem preţuri mult mai ieftine în România, la produsele agroalimentare decât în restul Europei. Poate că şi dumneavoastră, şi alţii, dacă BNR ar face o asemenea analiză, am putea să fim acuzaţi că suntem tendenţioşi, dar cineva trebuie să facă şi o analiză asupra nivelurilor absolute ale preţurilor la produsele agroalimentare.

Sunt, după calcule pe care le-au făcut unele instituţii internaţionale ale Uniunii Europene, preţurile la produsele agroalimentare în România sunt cam 50-60% din cele din media europeană, deci sunt mai scăzute. Pe măsură ce ne integrăm inevitabil ne apropiem de ei. Asta v-o spun nu ca guvernator, ci ca cercetător”, a mai declarat Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

Tot el adaugă că România va avea parte de prețuri mai mici, însă nu vor scădea cu mult față de prețurile din UE.

„Nu să o egalizăm preţurile la Bucureşti ca la Paris, dar noi ne-am uitat şi în istorie, la 1900, preţurile în Bucureşti, Le Petit Paris, erau mult mai ieftine decât Parisul celălalt. Am văzut şi nişte turişti americani care se minunau cât de ieftin e. S-au dus în Piaţa Obor, ce ieftine sunt preţurile. Noi le percepem altfel. Îmi întreb de multe ori colegii care mai merg prin piaţă: ”Cum simţiţi că sunt preţurile şi care este percepţia pieţei?”.

Să nu transmiteţi acest mesaj de la mine, nu se vor egaliza. România, atât timp cât e o ţară agricolă, va avea preţuri mai ieftine la alimente. Dar nu mai putem să vorbim de diferenţe atât de mari de preţuri şi faptul că ne integrăm în Uniunea Europeană vine cu un cost”, a explicat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai fost întrebat dacă românii vor ajunge să plătească mai puţin pentru alimente.

„Există un cost. România se integrează în Uniunea Europeană, devine ţară europeană şi vor creşte şi salariile, vor creşte şi anumite preţuri, putem să păstrăm un echilibru între ele. Lumea este o lume inflaţionistă. Am fost prima oară în SUA în 1976, intrai cu un dolar în McDonald’s şi plecai cu rest. Mâncai şi un Big Mac, luai şi un suc, luai şi o plăcintă de cireşe şi plecai cu 20 – 30 de cenţi. Acum nu mai intri în McDonald’s fără 10 dolari ca să iei acelaşi lucru. Asta este lumea, este o lume a inflaţiei, nu este o lume a deflaţiei. De la Al Doilea Război Mondial avem inflaţie permanentă”, a mai transmis Mugur Isărescu.

Alte articole: Este informația momentului! Mugur Isărescu anunță ce se întâmplă cu prețurile carburanților și energiei