- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii s-au săturat să muncească în Italia și Spania. Ce țări preferă acum cei care vor să câștige un ban dincolo de granițele țării

28 Sep, 18:47 • Gabriela Andreescu
Italia și Spania și-au pierdut din atractivitate pentru românii care caută un loc de muncă în străinătate. La mare căutare acum sunt Germania, Olanda, Franța, Belgia și Marea Britanie
Românii s-au săturat să muncească în Italia și Spania. Ce țări preferă acum cei care vor să câștige un ban dincolo de granițele țării

Topul preferințelor românilor pentru munca în străinătate a suferit schimbări în luna septembrie, anunță ejobs.ro, principalul portal de intermediere joburi din România. Italia și Spania, preferatele românilor până de curând, au coborât abrupt în preferințe, ajungând pe locurile 10 și 11 în topul accesărilor.

Privite cândva ideale pentru munca în străinătate, Italia și Spania au ajuns să fie mai degrabă evitate de români, în detrimentul țărilor germanice.

„Luna aceasta, cele mai multe aplicări ale candidaților s-au înregistrat pentru Germania, Olanda, Franța, Belgia și Marea Britanie, Italia și Spania plasându-se abia pe locurile 10 și 11 în topul preferințelor românilor”, a declarat pentru „Adevărul” Bogdan Badea, CEO eJobs.

Te-ar putea interesa și: Românii visează la salarii “ca afară”. Peste jumătate dintre cei care își caută un loc de muncă cer salariul mai mare decât oferă angajatorii!

Interesul românilor pentru angajări în străinătate și joburile remote a atins un nou record în luna septembrie, anunță una dintre cele mai cunoscute firme de recrutare.
Din cele aproximativ 35.000 de joburi noi care au fost postate în luna septembrie pe eJobs.ro, 7,4% sunt locuri de muncă exclusiv remote și 6,8% se adresează candidaților care vor să lucreze în străinătate. Italia și Spania însă, nu se mai regăsesc în preferințele românilor.

La revedere Italia și Spania! Românii vor să muncească acum în alte țări
La revedere Italia și Spania! Românii vor să muncească acum în alte țări

„S-au înregistrat 130.000 de accesări ale joburilor pentru munca remote și 15.000 pentru munca în străinătate”, a adăugat Bogdan Badea.

Portalul ejobs oferă o analiză comprehensivă privind evoluția pieței de muncă din România în luna septembrie pe domenii.

Astfel, se observă că retailul marchează o scădere a nevoii de candidați noi, în timp ce sectoare precum serviciile, industria alimentară sau turismul înregistrează un număr mai mare de locuri de muncă scoase pe piață comparativ cu lunile anterioare.

Citește și: CIA face angajări, iar românii pot participa la concurs. Câți bani primește un analist sau un contabil

Dintre acestea, turismul a crescut cel mai mult, fiind al patrulea cel mai activ domeniu, din punctul de vedere al angajărilor, după comerț, servicii și industria alimentară.

 „Această dinamică nu afectează însă poziția de lider a retailului, care, cu aproape 8.000 de joburi noi, rămâne cel mai mare angajator din economie, nu doar din perspectiva volumului, ci și a ratei de penetrare – este domeniul cu cea mai extinsă prezență, din punct de vedere geografic, dar și al adresabilității către toate categoriile de candidați, de la entry level până la top management”, a declarat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

Conform datelor oferite de portalul ejobs, în luna septembrie au fost postate 2.400 de locuri de muncă remote și puțin peste 2.200 au intrat în categoria „joburi în străinătate”.

Joburile remote, un adevărat magnet pentru candidați

Septembrie este luna în care interesul candidaților pentru joburile remote a atins cel mai ridicat nivel din acest an, cu 130.000 de aplicări, reprezentând 15% din numărul total

„Companiile au început să transforme în beneficiu pentru angajați posibilitatea de a lucra de acasă permanent sau un anumit număr de zile pe săptămână. Până la finalul anului, ne așteptăm să crească atât numărul de astfel de joburi, cât și numărul de aplicări atrase”, explică Roxana Drăghici.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult