- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Italienii nu-și pot plăti ratele la case. Un milion de familii se află în dificultate: „Sperăm la o regândire”

23 Jul, 14:59 • Toma Anca
Italienii nu-și pot plăti ratele la case. În ultima perioadă, evoluția inflației a redus venitul disponibil al clienților băncilor, care nu mai pot respecta termenele scadente. Totalul ratelor neplătite de către familiile italiene care au un credit ipotecar sau un credit de nevoi personale ajunge aproape la 15 miliarde de euro.
Italienii nu-și pot plăti ratele la case. Un milion de familii se află în dificultate: Sperăm la o regândire

Între timp, îngrijorarea este deja cu privire la următoarea întâlnire din iulie a Băncii Naționale a Italiei, privind o altă creștere a ratei la 4,25%.

Citește și: Mesaj viral al unui tânăr român care câştigă 1.700 de euro pe lună în Italia. „Îmi doresc ceva mai mult de la viaţă, să nu depind de un şef”

Italienii nu-și pot plăti ratele la case

La nivel teritorial, în fruntea acestui clasament se află Lombardia și Lazio cu rate neplătite de peste 2 miliarde. Campania, Puglia și Basilicata, Sicilia și Veneto depășesc un miliard. Emilia Romagna, Piemontul și Valle D’Aosta și Toscana rămân puțin sub un miliard. Valoarea sumelor neplătite este mai prezentă în regiunile mai mici precum Umbria, unde ratele neplătite se ridică la 226 milioane, Liguria (361 milioane) și Calabria (418 milioane).

La sfârșitul lunii aprilie 2023, valoarea totală a creditelor ipotecare pentru achiziționarea de locuințe se ridica la 425,5 miliarde de euro, în creștere cu aproximativ 50 de miliarde față de sfârșitul anului 2017 (+13,4%). Aproximativ o treime din total, adică 140 de miliarde, se referă la credite ipotecare cu rată variabilă. Dintr-un total de 25,7 milioane de familii italiene, cei care au o ipotecă sunt în jur de 3,5 milioane, dintr-un total de 6,8 milioane de cetățeni care sunt îndatorați și cu alte forme de finanțare, precum creditul de consum și împrumuturile personale.

Este acum evident că acțiunea Băncii Centrale Europene de combatere a inflației nu generează rezultatele dorite. Prețurile nu scad semnificativ, iar creșterea rapidă a costului banilor determină o creștere a ratelor dobânzilor la credite și credite ipotecare care pune în dificultate atât gospodăriile, cât și întreprinderile.

BCE a anunțat deja că va aduce rata de bază la 4,25% pe 27 iulie. Sperăm la o regândire și, în orice caz, sperăm că toate deciziile viitoare vor fi luate cu mai multă prudență de către Banca Centrală Europeană. Cât privește inițiativele băncilor de a da un răgaz familiilor, trebuie precizat clar că orice decizie trebuie luată numai după o evaluare adecvată„, declară secretarul general al Fabi, Lando Maria Sileoni.