- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Klaus Iohannis face declarații tranșante cu privire la aderarea României la Schengen

20 Dec, 15:30 • Bumbeneci Diana
Klaus Iohannis este sigur că România va intra în Schengen în 2023, însă nu poate spune clar o dată. Șeful statului a anunțat când ar putea fi dezbătut subiectul în Consiliul JAI.
Klaus Iohannis face declarații tranșante cu privire la aderarea României la Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut noi declarații despre subiectul aderării României la Schengen. Șeful statului a firmat, întrebat dacă va fi un vot pozitiv la Consiliul JAI din luna martie a anului 2023, că este sigur că România va deveni parte a spaţiului Schengen în anul care urmează.

Președintele a explicat că se mai ia în calcul o anumită dată la care se discută această aderare. Se pare că nu aceasta este miza, ci intrarea în Schengen în sine este miza.

Aderarea României la Schengen, din nou în dezbaterea lui Iohannis

„În ce priveşte Schengen, eu am convingerea 100% că România va deveni parte a spaţiului Schengen, însă v-aş ruga să nu ne legăm neapărat de o anumită dată. Acelaşi lucru l-am spus şi când se vehicula ca data 8 decembrie. (…) Pentru mine rămâne obiectiv de mare importanţă intrarea în Schengen. La acest moment nu cred că putem să ne legăm de o dată speranţa, februarie, martie şi speranţa mea e ca în anul 2023, România să intre în Schengen cu drepturi depline.

Nu o anumită dată când se discută este miza, ci intrarea în Schengen e miza. Sigur Consiliul JAI din martie ar fi un prilej bun să se discute acest lucru. În momentul în care cele două chestiuni care încă nu sunt lămurite, votul Austriei, respectiv votul mixt al Olandei sunt lămurite, cu siguranţa Consiliul JAI va fi convocat şi sunt optimist la un vot pozitiv.”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat dacă o decizie privind aderarea va fi luată la Consiliul JAI din luna martie.

Citește și: Schimbări radicale la pensiile speciale! S-a confirmat ce venituri vor fi recalculate și în ce situație se recalculează vârsta de pensionare

De partea cealaltă, preşedintele Portugaliei a explicat că ţara sa va fi şi este de partea României cu privire la aderarea la Schengen.

Portugalia întotdeauna a fost este şi va fi de partea României cât priveşte aderarea României la spaţiul Schengen. Aceasta e o poziţie nu doar naţională, ci şi europeană a Portugaliei în UE. Portugalia consideră că pentru UE importat să revizuiască poziţia adoptată recent şi să o facă cât mai curând cu putinţă. Solidaritatea europeană nu poate fi una parţială sau unilaterală, trebuie să fie o solidaritate globală. Şi înseamnă să evităm probleme suplimentare faţă de cele pe care le avem cu toţii în Europa şi în lume”, a declarat Marcelo Rebelo de Sousa.

Ai mai citi și: Primăria București vrea să fie primul oraș mare din Europa care introduce tariful unic pe parcare. Cum vor ajunge prețurile să se dubleze în 75% din zonele Capitalei și care vor fi urmările

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult