- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legile Educației, beneficii pentru elevi și cadre didactice. PNL susține proiectul. 1 milion de copii vor beneficia de o masă sănătoasă!

02 Feb, 10:46 • Stefan Simion
Legile Educației sunt susținute în continuare. Aceste legi susțin condițiile favorabile de care elevii și cadrele didactice vor beneficia în decursul unui an școlar.
Legile Educației, beneficii pentru elevi și cadre didactice. PNL susține proiectul. 1 milion de copii vor beneficia de o masă sănătoasă!

PNL susține în continuare Legile Educației. Partidul politic în cauză insistă ca anumite prevederi să rămână neschimbate, conform Stiripesurse.ro

legile educației
legile educației

Legile Educației au fost formulate inițial de Ligia Deca, fiind menite să ușureze condițiile de care profesorii și elevii beneficiază. Una dintre aceste legi, susținute în continuare de PNL, se referă la triplarea bugetului destinat burselor și la  creșterea numărului de persoane care pot beneficia de acesta. În cadrul modalităților de înscriere pentru bursă nu survin modificări, procedura fiind una simplă.

O altă initiațivă se referă la transformarea „Mesei Calde” în „Masa Sănătoasă”. Se estimează că peste 1 milion de copii vor beneficia de acest program, care încurajează alimentația și stilul de viață sănătos. Mai mult de atât, Legile Educației evidențiate de Ligia Deca propuneau implementarea unor calificări specifice pentru fiecare profil, recunoscute pe piața muncii.

Te-ar putea interesa și: Părinții care nu își trimit copiii la școală vor primi amenzi usturătoare. Unde vor fi aplicate aceste sancțiuni

Personalul didactic este avantajat de Legile Educației

Inclusiv personalul didactic va fi avantajat de aceste legi susținute de PNL. Acesta va beneficia de o primă de instalare. Pentru a beneficia de această primă, profesorii trebuie să declare că își asumă postul pe o perioadă de minim 5 ani. Această primă este egală cu 5 salarii minime pe economie. Și nu doar cadrele didactice sunt avantajate! Inclusiv angajatorii care înființează unități destinate educației timpurie pot beneficia de multe facilități. Aceștia pot obține o deducere parțială a plăților pe care trebuie să le achite către stat.

Învățământul în sistem dual va fi extins către cel postliceal și universitar, și mai mult de atât, se vor introduce sisteme speciale de educație, care vor reduce diferențele de acces și de participare a elevilor. În acest fel, excluziunea socială va fi combătută cu succes și se poate reduce numărul de cazuri de abandon școlar.

Abandonul școlar în România

La nivel european, România se plasează printre primele locuri, cu cele mai multe cazuri de abandon școlar. „Cifrele sunt destul de drastice la noi din acest punct de vedere. Media în UE este în jur de 9,90% din această cohortă, în România avem în jur de 15%” este declarația oferită de un expert în Științele Educației, Anca Nedelcu.

Statisticile arată că elevii care provin din mediul rural sunt cei mai defavorizați, aceștia neavând cu ce să se îmbrace, nu au ce să mănânce, iar familia acestora nu-și permite din punct de vedere financiar să suporte cheltuielile pe care mediul școlar le implică, de la transport și până la achiziționarea materialelor.

Expertul în Științele Educației aduce în evidență că nu doar condițiile financiare și materiale influențează abandonul școlar, aducând la cunoștința publicului următoarea informație: „Dacă există percepția asta în familie, că nu ai de ce să te duci la școală, pentru că pierzi timp, mai bine te apuci de o activitate domestică și faci din ea un folos familiei tale, atunci copilul va crede lucrul acesta și nu va face un pas educațional mai consistent.”

Vezi și: Cum arată declarația pe care părinții o depun la angajator pentru a beneficia de deducere de 100 lei pentru copiii înscriși la școală sau grădiniță

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult