- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Boloș dă de pământ cu primarii din România. „E nefiresc ca un pom de Crăciun să depășească 10.000 lei”

27 Oct, 16:47 • Stefan Simion
Ministrul Finanțelor nu este de acord cu cheltuielile primarilor pe perioada iernii. Marcel Boloș cere limitare rapidă atunci când vine vorba despre cheltuielile cu brazii de Crăciun.
Marcel Boloș dă de pământ cu primarii din România. „E nefiresc ca un pom de Crăciun să depășească 10.000 lei”

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș dă de pământ cu edilii din România. Oficialul de la Ministerul de Finanțe a explicat că după adoptarea ordonanței privind reducerea cheltuielilor bugetare, autoritățile locale vor putea organiza evenimente de sfârșit de an cu anumite limite, asta deoarece este nevoie rapid de acoperirea găurilor din buget.

Marcel Boloș dă de pământ cu primarii din România

„Spune în proiectul de ordonanță că evenimentele de sfârșit de an se pot derula în limita mediei plăților din cursul anului. Am pus acest lucru pentru că este de domeniul normalității un pom de Crăciun, cadouri pentru copiii sărmani, organizarea în condiții decente a sărbătorilor de iarnă, să poată să fi derulate, și totuși trebuie să aibă o limită”, a spus Marcel Boloș.

El a dat exemplul și unor primării care externalizează aceste servicii fără să plătească bani din bugetul local.

Poți citi: Undă verde pentru măsurile de austeritate. Președintele Iohannis a semnat oficial legea privind noile măsuri fiscal-bugetare

Marcel Boloș
Marcel Boloș

E nefiresc ca un pom de Crăciun cu iluminat artificial să depășească 10.000 de lei sau diferite figurine cu tot felul de luminițe pe ele să aibă prețuri exorbitante. Trebuie să avem o decență pentru a nu fi în situația aceea în care deși ne aflăm într-o situație extrem de dificială pentru țară să fie organizate evenimente care nu sunt deloc compatibile cu situația”, a arătat ministrul.

Întrebat în ședința de guvern dacă în aceste condiții vor putea fi organizate concerte de Crăciun, ministrul a spus: „Dacă concertul are compenenta de plăți media din cursul anului și se adaugă donații și sponsorizări, se poate desfășura fără probleme”.

În instituții nu se vor mai putea cheltui bani pentru:

  • Articole de mobilier și bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
  • Reparații curente;
  • Bunuri de natura obiectelor de inventar;
  • Cărți, publicații și materiale documentare;
  • Consultanță și expertiză;
  • Pregătire profesională;
  • Studii și cercetări;
  • Contribuții ale administrației publice locale la realizarea unor lucrări și servicii de interes public local, în baza unor convenții sau contracte de asociere;
  • Alte cheltuieli, cu excepția alineatelor ”Chirii” și ”Executarea silită a creanțelor bugetare”;
  • Asociații și fundații, cu excepția angajamentelor ce vizează domeniile ”Sănătate” și ”Asistență socială”.

Poți citi și: Măsurile fiscale care se aplică de la 1 ianuarie 2024. Lista aprobată oficial de Klaus Iohannis

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult