- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Măsurile fiscale care se aplică de la 1 ianuarie 2024. Lista aprobată oficial de Klaus Iohannis

26 Oct, 20:06 • Bumbeneci Diana
Astăzi a fost promulgată oficial legea noilor măsuri fiscal-bugetare. O parte dintre acestea vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2024. Iată lista.
Măsurile fiscale care se aplică de la 1 ianuarie 2024. Lista aprobată oficial de Klaus Iohannis

Legea privind noile măsuri fiscal-bugetare a fost promulgată, joi, de preşedintele Klaus Iohannis. Anunțul a fost făcut oficial de Administraţia Prezidenţială, iar o parte dintre măsuri vor intra în vigoare chiar de la 1 noiembrie. Pe lângă acestea, un set mai mare de măsuri va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, deoarece este nevoie de mai mult timp pentru modificare Codului Fiscal.

Ce măsuri se vor aplica de la 1 ianuarie 2024

  • Se aplică CASS la tichetele de masă şi voucherele de vacanţă
  • Creşte TVA de la 5% la 9% pentru locuinţele care au valoarea de maxim 600.000 lei ( exclusiv TVA) şi suprafaţa utilă maximă de 120 mp
  • Creşte TVA de la 5% la 9% pentru produsele bio şi eco
  • Creşte TVA de la 5% la 19% pentru serviciile din centre fitness
  • Creşte TVA de la 5% la 9% pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice
  • Creşte TVA de la 5% la 9% pentru expoziţii, cinematografe

Poți citi: Undă verde pentru măsurile de austeritate. Președintele Iohannis a semnat oficial legea privind noile măsuri fiscal-bugetare

Noile măsuri fiscale ale Guvernului
Noile măsuri fiscale ale Guvernului

În plus, vor fi două cote de impozitare pentru microcompanii, astfel:

  • 1 % din venituri pentru companii care au cifra de afaceri anuală sub 60.000 euro şi care nu au activităţi în domeniile: IT, stomatologie, medicină, HoReCa
  • 3% din venituri pentru companiile care au cifra de afaceri între 60.000 – 500.000 euro sau au sub 60.000 euro, dar activează într-un domeniu prezentat mai sus.
  • Începând cu veniturile din 2024, PFA-urile datorează CASS la venitul net în limita a 60 salarii minime brute pe ţară. Se elimină plafoanele de 6,12, 24 salarii.

În acest sens, pentru PFA-urile care obţin venituri mai mici de 60 salarii minime brute, se va plăti CASS la valoarea de 10% din venitul net.

Te mai poate interesa și: BNR face un nou anunț legat de prețurile din România. Vasilescu: „Inflația este dezinflație! preţurile, deşi continuă să crească, ele cresc mai încet”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult