Masa de Paște este mai scumpă, în 2025, cu aproape 30% față de anii anteriori, potrivit datelor oficiale. Românii alocă, în medie, 800 de lei pentru masa și pregătirile de sărbători, conform unui studiu recent.
Au mai rămas foarte puține zile până la marea sărbătoare a Învierii Domnului, iar românii au intrat pe ultima sută de metri cu pregătirile. E forfotă mare în supermarketuri și piețe, dar prețurile care au tot crescut în ultima vreme îi determină pe mulți români să facă un pas înapoi.
În București, kilogramul de carne de miel este aproximativ 53 lei. Un miel de aproximativ 10 kg costă între 500-550 lei. Carnea, în general, s-a scumpit cu aproximativ 4%, potrivit raportului realizat de Institutul Național de Statistică (INS). Mușchiulețul de porc costă 42 lei/kg, pieptul de pui – 29 lei/kg.
Și nu doar carnea s-a scumpit simțitor, ci și fructele, legumele și dulciurile. Dintre toate produsele pe care le punem pe masa de Paște, legumele au înregistrat cea mai mare creștere de preț. Ceapa verde costă cu aproximativ 10% mai mult față de anul trecut, iar usturoiul verde s-a scumpit cu aproximativ 18% în 2025 față de 2024. O legătură de ceapă și una de usturoi verde au același preț, acre este cuprins între 2 și 3 lei.
Alte produse pe care dăm mai mulți bani decât anul trecut sunt:
Producția mai slabă de anul trecut este unul dintre motivele acestor scumpiri.
Față de 2020, prețurile la produsele tradiționale de Paște s-au majorat cu 70%, potrivit stiripesurse.ro
Astfel, masa pascală este cu aproximativ 70% mai costisitoare decât în urmă cu cinci ani.
În comparație cu țara noastră, alte țări au parte de ieftiniri la unele produse. De exemplu, în Polonia coșul de cumpărături a crescut doar cu 6 procente, în Cehia un cozonac este 3,2 euro, în timp ce la noi sare de 80lei/kg, iar în Ungaria prețul ouălor este mai mare cu 49%, însă smântâna s-a ieftinit cu 41%.
Citeste si Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea. Nu oricine își poate permite