Casa de Pensii are dreptul de a reține automat o parte din pensie în vederea achitării datoriile, însă legea nu impune obligația de a-i informa în prealabil pe cei vizați.
Poprirea poate fi impusă indiferent de tipul pensiei – contributivă, specială, militară sau cu penalitate – iar suma reținută poate ajunge până la 33% din pensia lunară. De exemplu, dacă cineva cu o pensie de 1.281 de lei poate pierde 437 de lei, iar un pensionar cu 3.000 de lei va rămâne fără 1.000 de lei din sumă.
Mai multe instituții pot cere poprirea pensiei, printre care se numără băncile comerciale, administrațiile fiscale, consiliile locale (pentru impozite neplătite), dar și persoanele fizice, în urma unor hotărâri judecătorești. Poprirea este o formă legală de executare silită și se aplică până la stingerea completă a datoriei.
E important de știut faptul că pensiile aflate sub nivelul salariului minim net, se poate reține doar partea care depășește jumătate din acest prag, oferind o minimă protecție pentru cei cu venituri foarte mici.
Dacă există obligații de întreținere, cum ar fi pensiile alimentare, atunci reținerea poate să ajungă până la 50% din venitul lunar.
Executarea silită prin poprire nu afectează doar pensiile, ci și alte venituri periodice, cum ar fi salariile sau indemnizațiile. În cazurile în care o pers are mai multe popriri simultane, reținerile totale nu pot depăși jumătate din venitul lunar net. Singura excepție notabilă: indemnizațiile de handicap nu pot fi executate silit prin poprire, acestea fiind protejate de lege.
Pensionarii vizați de astfel de rețineri descoperă de cele mai multe ori poprirea direct în fluturașul de pensie sau în contul bancar, când suma încasată este sub așteptări.